Pączki z różnymi nadzieniami i faworki delikatnie przykryte cukrem pudrem to nasze ulubione desery, które jemy w hurtowych ilościach w pewien szczególny dzień przed postem – tłusty czwartek. Nic dziwnego, że polska wersja tłustego czwartku staje się coraz bardziej popularna w różnych krajach, między innymi w USA.
Kieleckie cukiernie ruszyły już z produkcją pączków. Gdzie można zamówić? Sprawdźcie!
Staropolskie przysłowie mówi: "Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła". Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło.
Jak niegdyś przygotowywano dwie najpopularniejsze w tłusty czwartek potrawy?
Do wykonania pączków potrzebna była: mąka, masło, cukier, jaja oraz proszek do pieczenia „Liliput”. Co dalej? „Do wypieku używa się smalcu lub tłuszczu roślinnego. Masło z cukrem ubić na pianę, dodać jajka i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia >Liliput<, w razie potrzeby tyle mleka, ile potrzeba do zmieszania całej masy. Kieliszkiem wyciąć krążki, które następnie piecze się w tłuszczu, próbując patyczkiem, czy już dostatecznie się wypiekły.
Po wyjęciu posypuje się natychmiast cukrem. Do nadzianych pączków wałkuje się ciasto cieniej, wycina się plasterki, wkłada nadzienie i przylepia się drugim plasterkiem, następnie piecze się na smalcu, jak już wyżej wskazano”.
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?