Zdrowsza wersja pączka w cukierni "Ale Babeczka" w Kielcach
Na tłusty czwartek zapewne każdemu marzy się pączek. Są jednak osoby, które nie mogą pozwolić sobie na tę smakowitość w klasycznym wydaniu. Naprzeciw weganom i pszenicznym alergikom ruszyła Ola Chłodnicka, prowadząca cukiernię "Ale Babeczka" przy ulicy Leonarda w Kielcach. Nasza rozmówczyni zapewnia, że pączki wegańskie, choć zdrowsze, bo nie smażone na tłuszczu zwierzęcym, są równie dobre co te, pływające w smalcu. Tak samo smakowite są według niej te bez pszenicy. Sekretem na smak i zdrowsze składniki jest przepis pewnej starszej pani...
- Nasze pączki są zdrowsze, ponieważ robimy je tak jak w domu. Przepis podarowała mi przyjaciółka, która z kolei otrzymała go w spadku od swojej babci Róży. Nasze specjały smażone i pieczone są według jej receptury, ale "podrasowaliśmy" je w ten sposób, że są odpowiednie dla wegan i dla uczulonych na pszenicę
- mówi cukierniczka.
Właścicielka "Ale Babeczki" dodaje, że według niej, pączki "roślinne" są równie dobre, jak te tradycyjne. - Powiedziałabym nawet, że smakują mi bardziej niż klasyczne. Zawsze to coś innego, pewne urozmaicenie. Te specjały serwujemy tylko raz w roku, w okresie Tłustego Czwartku, tym bardziej zachęcam, by spróbować co przygotowaliśmy na tę okazję.
Pączek wegański i pączek dla pszenicznych alergików w "Ale Babeczka"
Ola Chłodnicka zaczęła już sprzedaż pączków przygotowywanych z okazji zbliżającego się wielkimi krokami Tłustego Czwartku.
- Te dla alergików smażymy bez pszenicy, robimy je z nadzieniem malinowym i kremem patissiere, nie zawierają one żadnych glutenowych składników. Natomiast te wegańskie zaserwujemy także z musem malinowym i tym klasycznym - różanym. Dla tych poszukujących niecodziennych smaków przygotujemy pączka z pistacją - opowiada nasza rozmówczyni. Oprócz pączków smażonych i pieczonych w "nowocześniejszy" sposób, "Ale Babeczka" serwuje też te klasyczne, dla fanów tradycyjnych słodkości.
"Ale Babeczka" rozpracowuje też recepturę na pączki dla diabetyków
-W przyszłym roku pomyślimy o specjalnych pączkach dla cukrzyków. Miałyby one niski indeks glikemiczny, jednak nie jest to takie proste, bo pączki robi się na drożdżach, a te z kolei rosną, kiedy doda się do nich cukier. Pracujemy nad przepisem. Jeżeli jednak ktoś w Tłusty Czwartek, lub w ogóle, ma ochotę na coś słodkiego, to zapraszam bo mamy jeszcze inne przysmaki dla diabetyków i tych, którzy nie chcą jeść białego cukru - dodaje właścicielka "Ale Babeczki".
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?