Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pyszne, zdrowsze pączki? Cukiernia "Ale Babeczka" ma alternatywę na klasyczny tłusty czwartek. Zobacz film i zdjęcia

Anna Gwóźdź
Anna Gwóźdź
Wideo
od 16 lat
Tłusty czwartek bez pączka to dzień stracony. Ale co zrobić, jeżeli chcielibyśmy świętować w zdrowszy sposób? Cukiernia "Ale Babeczka" postanowiła w tym roku rozpieścić tych, którzy wybierają dietę wegańską i tych uczulonych na pszenicę. Sekretem na smak i zdrowie jest przepis pewnej babci... Zobacz wideo i zdjęcia.

Zdrowsza wersja pączka w cukierni "Ale Babeczka" w Kielcach

Na tłusty czwartek zapewne każdemu marzy się pączek. Są jednak osoby, które nie mogą pozwolić sobie na tę smakowitość w klasycznym wydaniu. Naprzeciw weganom i pszenicznym alergikom ruszyła Ola Chłodnicka, prowadząca cukiernię "Ale Babeczka" przy ulicy Leonarda w Kielcach. Nasza rozmówczyni zapewnia, że pączki wegańskie, choć zdrowsze, bo nie smażone na tłuszczu zwierzęcym, są równie dobre co te, pływające w smalcu. Tak samo smakowite są według niej te bez pszenicy. Sekretem na smak i zdrowsze składniki jest przepis pewnej starszej pani...

- Nasze pączki są zdrowsze, ponieważ robimy je tak jak w domu. Przepis podarowała mi przyjaciółka, która z kolei otrzymała go w spadku od swojej babci Róży. Nasze specjały smażone i pieczone są według jej receptury, ale "podrasowaliśmy" je w ten sposób, że są odpowiednie dla wegan i dla uczulonych na pszenicę

- mówi cukierniczka.

Zdaniem właścicielki cukierni, jej pączki smakują nawet lepiej niż te klasyczne.
Zdaniem właścicielki cukierni, jej pączki smakują nawet lepiej niż te klasyczne. Dawid Łukasik

Właścicielka "Ale Babeczki" dodaje, że według niej, pączki "roślinne" są równie dobre, jak te tradycyjne. - Powiedziałabym nawet, że smakują mi bardziej niż klasyczne. Zawsze to coś innego, pewne urozmaicenie. Te specjały serwujemy tylko raz w roku, w okresie Tłustego Czwartku, tym bardziej zachęcam, by spróbować co przygotowaliśmy na tę okazję.

Pączek wegański i pączek dla pszenicznych alergików w "Ale Babeczka"

Ola Chłodnicka zaczęła już sprzedaż pączków przygotowywanych z okazji zbliżającego się wielkimi krokami Tłustego Czwartku.
- Te dla alergików smażymy bez pszenicy, robimy je z nadzieniem malinowym i kremem patissiere, nie zawierają one żadnych glutenowych składników. Natomiast te wegańskie zaserwujemy także z musem malinowym i tym klasycznym - różanym. Dla tych poszukujących niecodziennych smaków przygotujemy pączka z pistacją - opowiada nasza rozmówczyni. Oprócz pączków smażonych i pieczonych w "nowocześniejszy" sposób, "Ale Babeczka" serwuje też te klasyczne, dla fanów tradycyjnych słodkości.

Spróbujesz zdrowej wersji pączka z "Ale Babeczki"?
Spróbujesz zdrowej wersji pączka z "Ale Babeczki"? Dawid Łukasik

"Ale Babeczka" rozpracowuje też recepturę na pączki dla diabetyków

-W przyszłym roku pomyślimy o specjalnych pączkach dla cukrzyków. Miałyby one niski indeks glikemiczny, jednak nie jest to takie proste, bo pączki robi się na drożdżach, a te z kolei rosną, kiedy doda się do nich cukier. Pracujemy nad przepisem. Jeżeli jednak ktoś w Tłusty Czwartek, lub w ogóle, ma ochotę na coś słodkiego, to zapraszam bo mamy jeszcze inne przysmaki dla diabetyków i tych, którzy nie chcą jeść białego cukru - dodaje właścicielka "Ale Babeczki".

Pyszne, zdrowsze pączki? Cukiernia
Dawid Łukasik

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kielce.naszemiasto.pl Nasze Miasto