Krótka historia sushi
Pierwsza pisana wzmianka o sushi w Japonii pojawiła się w 718 roku, w czasie panowania cesarzowej-władczyni Genshō. Miejsce powstania sushi są różnie objaśniane, ale najczęściej przyjmuje się, że najwcześniejsze formy sushi powstały na polach ryżowych wzdłuż rzeki Mekong w Azji Południowo-Wschodniej. Tamtejsi mieszkańcy umieszczali wypatroszone i oczyszczone ryby słodkowodne w naczyniach wypełnionych gotowanym ryżem, który w wyniku fermentacji stawał się kwaśny i był wyrzucany przed spożyciem ryb. Pozwalało to na dłuższe utrzymanie świeżości ryb bez ich schładzania. W XVIII wieku pojawił się w Japonii inny rodzaj sushi o nazwie haya-zushi. Ryż nie był już używany do fermentacji, ale marynowany w occie. Dodawano do niego ryby, warzywa, przyprawy i sosy.
Najlepsze sushi w Kielcach
Sushi - tradycyjna potrawa japońska już na stałe zagościła w naszym menu. Sushi jest nie tylko sycące ale także zdrowe. Ryż to źródło białka, ryby dostarczają protein i zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, glony są bogatym źródłem witamin, tofu zawiera duże ilości wapnia. Sushi dostarcza nam również witaminy z grupy B, witaminę A, C, D.
Z okazji Międzynarodowego Dnia Sushi przygotowaliśmy zestawienie kieleckich lokali w których, według mieszkańców Kielc, serwują najlepsze sushi. W wyborze kierowaliśmy się najwyższą oceną w google powyżej 4.0 (w skali do 5) i największą liczbą opinii (powyżej 100).
![od 7 lat](https://s-nsk.ppstatic.pl/assets/nsk/v1.221.5/images/video_restrictions/7.webp)
Deser z mrożonymi brzoskwiniami. Ten patent to hit!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?