Historia hamburgera
Historia hamburgera sięga czasów Czyngis-hana i jego armii. Mongołowie prowadzili koczowniczy tryb życia i potrzebowali gotowego pożywienia, które można było zjeść w podróży. Trzymali cienkie kawałki baraniny między siodłem a koniem, które przybierały kształt płaskiego kotleta. Wraz z ekspansją przysmak ten pojawił się w Rosji i przyjął nazwę "steak tatar". Kolejnym krokiem w historii hamburgera jest Hamburg. Tam drogą morską dotarły przepisy kulinarne ze Wschodu. Specjałem stał się okrągły kotlet z mięsa wołowego, który był smażony na grillu a jego nazwa brzmiała "hamburger steak" czyli stek z Hamburga. Ameryka poznała smak hamburgera dopiero z przybyciem niemieckich emigrantów.
W 1904 roku garncarz Fletcher Davis prowadzący bar w Teksasie i gotujący podczas wystaw garncarskich, zaproponował swoim gościom danie składające się z kotleta mielonego na grzance, z sałatą, musztardą i majonezem. Jednym z najstarszych lokali na świecie serwujących hamburgery jest restauracja Louis Lunch w New Haven, w stanie Connecticut w USA.
Podstawą hamburgera było mięso wołowe, ale przez ponad wiek królowania na światowych stołach, burgery przeszyły ewolucję i dziś możemy rozkoszować się także burgerami z kurczakiem, rybami a nawet wegańskimi. Wiele lokali i restauracji w Kielcach serwuje to tradycyjne amerykańskie danie. A gdzie zjemy najlepsze? W galerii zebraliśmy tylko kieleckie lokale serwujące hamburgery z oceną od 4.5 i największą liczbą opinii w Google.
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?