Winobranie w Ogrodzie Botanicznym w Kielcach
Wszyscy chętnie próbowali owoców winorośli rosnących w Ogrodzie Botanicznym i uznali, że są słodkie. Zbadano je pod kątem zawartości cukru i okazało się, że choć są słodkie to cukru mają tylko 20 procent a jego ilość decyduje o zawartości alkoholu w przyszłym winie. Pożądana ilość cukru to 24 procent, więc kielecki trunek mocny nie będzie. Zebrane owoce trafiły do urządzeń, które przerobiły je na miazgę a potem wyciśnięto z nich z nich sok, który także był próbowany przez uczestników winobrania.
Marek Klocek właściciel Winnicy Charbinowice Stara Wieś, przyznał, że kieleckie wino powinno wyjść całkiem dobre.
- To mała winnica, ale owoce dojrzały pięknie. Z pomiaru cukru wynika, że uzyskamy 11,5-12 procent alkoholu, to całkiem dobrze jak na polskie warunki – mówił. - Nasza praca polega na oddzieleniu szypułek od gron w specjalnej maszynie, a z powstałej miazgi wytłaczamy sok w prasie. Wino będzie można spróbować w listopadzie, przed wakacjami przyszłego roku uzyskamy już dobry smak, ale my nasze sprzedajemy po 1,5 – 2 latach leżakowania.
Jak powiedziała Joanna Chrobot - Pabis właścicielka Winnicy Milanowskiej w Nowej Słupi produkcja win białych i czerwonych się różni. Wino białe powstaje przede wszystkim z miąższu owoców a do czerwonego używa się także skórek, które decydują o smaku. Młode czerwone wino ma kolor buraczany a im starsze tym bardziej jest bordowe. Wina, które powstaną w Ogrodzie Botanicznym będą wykorzystywane jako prezenty dla gości.
Podczas wydarzenia można było uzyskać porady od właścicieli winnic dotyczące uprawy winorośli a także degustować świętokrzyskie wina.
Zobacz zdjęcia
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?