Parzybroda to danie na bazie kapusty, ziemniaków i boczku. Już od rana zupę przygotowują przedstawiciele Fundacji Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy, wspomagani przez reprezentantów Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników z Krakowa. Plan jest taki, aby pobić dotychczasowy rekord Polski w ilości ugotowanej zupy, a wynosi on obecnie około 700 litrów.
Około godziny 14:30 kucharze będą częstować parzybrodą kielczan. – Spróbujemy zrobić kilka tysięcy porcji. Jeśli nie wszystkie uda się skonsumować, zostaną one przekazane na rzecz potrzebujących – mówił Jerzy Mozolewski, jeden z organizatorów imprezy „Pożegnanie lata”, w ramach której odbywa się wielkie gotowanie parzybrody na kieleckim Rynku.
Wydarzenie odbywa się przy wsparciu Fundacji Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy, przedstawicieli Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników, a także Wodociągów Kieleckich (udostępniających wodę do gotowania), Przetwórstwa Mięsa Zychowicz (zapewniającego kiełbasę i boczek), producenta przypraw Prymat nadających smaku potrawom, Gospodarstwa Ogrodniczego Sylwia i Janusz Majewscy (zapewniającego kapustę) oraz firmy JG-PAK zajmującej się produkcją i dystrybucją opakowań dla gastronomii (zapewniającej naczynia do podawania parzybrody). Ponadto patronat honorowy nad akcją objął prezydent Kielc – Wojciech Lubawski. Wydarzenie organizują wspólnie „Echo Dnia”, Impresariat Jurka Mozolewskiego oraz Stowarzyszenie Kielce – Nasz Dom.
Strefa Biznesu: Rewolucyjne zmiany w wynagrodzeniach milionów Polaków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?