Kebab Habibi ruszył w centrum Kielc. Co tu zjemy?
Kebab, tradycyjnie danie kuchni tureckiej już na dobre gości w naszym menu. Każdy choć raz w życiu zajadał się kebabem. Jak wiadomo dobrej jakości mięso, chrupiąca tortilla, świeże warzywa - oto sekret pysznego kebaba, który świetnie sprawdza się jako danie obiadowe i kolacyjne.
Nic więc dziwnego, że lokale podające kebaby cieszą się zawsze dużym zainteresowaniem. Przy Alei IX Wieków Kielc ruszył Kebab Habibi. Zjemy tu różne wersje tego tureckiego przysmaku, jak i zapiekanki, kapsalon, hamburgery, frytkokebab oraz sałatkę czy deser.
Zobaczcie zdjęcia
Kebab - co to za danie?
Uznaje się go za tradycyjną turecką potrawę, ale powstał najprawdopodobniej już w starożytnej Persji, na terenach współczesnego Iraku. W Polsce najpopularniejszą wersją jest turecki döner kebap (z tureckiego: „obracające się pieczone mięso”). Przysmak ma postać odpowiednio doprawionego i przyrządzonego mięsa, skrawanego z pionowego rożna. Często zamiast tradycyjnej baraniny i sera owczego zwykle wykorzystuje się wołowinę oraz kurczaka. Całość podawana jest w bułce, macy, picie lub tortilli, z różnymi sosami. Najchętniej wybierany jest sos mieszany - czyli połączenie łagodnego i ostrego.
Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?