Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pyszny, zdrowy i szybki obiad. Wątróbka z cebulą i śliwkami jest mięciutka i sycąca. Sprawdzony przepis

Anna Moyseowicz
Anna Moyseowicz
Śliwki nadają daniu delikatnej słodyczy i dobrze komponują się z podrobami.
Śliwki nadają daniu delikatnej słodyczy i dobrze komponują się z podrobami. Anna Moyseowicz
Lubisz wątróbkę z cebulą i jabłkiem? W takim razie wątróbkę z cebulą i śliwkami wręcz pokochasz! Smak podrobów zostaje przełamany przez delikatną słodycz śliwek i świetnie komponuje się z podsmażoną cebulką. To danie jest nie tylko smaczne, ale i tanie. Co więcej, sprawdzi się na obiad lub kolację na ciepło. Zobacz wypróbowany przepis na wątróbkę drobiową z cebulą i śliwkami.

Spis treści

Wątróbka drobiowa w połączeniu z cebulą i jabłkami jest powszechnie znana, ale mniej osób kojarzy podobne danie, tylko w wersji ze śliwką. Tymczasem jest to zestawienie, którego warto spróbować, w szczególności jesienią, w sezonie na te fioletowe, słodkie owoce. Przygotowana przeze mnie wątróbka w tym wydaniu znikła z talerzy w kilka minut. Ja zrobiłam je ze sporą ilością cebuli i śliwek, jednak jeśli wolisz smak samych podrobów, zmień dowolnie proporcje dodatków. Oczywiście, zamiast wątróbki drobiowej możesz wybrać na przykład wieprzową, cielęcą, jagnięcą czy też z sarny.

Zobacz, jak krok po kroku zrobić wątróbkę z cebulą i śliwkami.

Przepis na wątróbkę z cebulą i śliwkami

Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwy

Czytaj też: Ekspresowy pasztet z wątróbki drobiowej. Wyborny przepis na pasztet bez pieczenia. Elegancki przysmak do rozsmarowywania na chlebie

Składniki:

  • 350 gramów wątróbki (waga po oczyszczeniu),
  • 11 śliwek,
  • 3 cebule,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • łyżeczka majeranku,
  • ok. 30 gramów (3 łyżek) mąki pszennej,
  • ok. 50 mililitrów oleju.

Jak zrobić wątróbkę z cebulą i śliwkami?

  1. Wątróbkę dokładnie umyj, osusz, oczyść, wykrój błony. Pokrój ją na kawałki.
  2. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
  3. Rozgrzej na patelni trzy łyżki oleju. Podsmaż cebulę, a gdy będzie gotowa, odłóż ją do miseczki.
  4. Obtocz każdy kawałek wątróbki w mące.
  5. Na patelnię po cebuli dodaj nieco oleju, rozgrzej go.
  6. Smaż wątróbkę. Ja zrobiłam to w dwóch partiach, ponieważ każdy z kawałków układałam na patelni osobno, chcąc, by były dokładnie przysmażone na zewnątrz, a jednocześnie soczyste w środku. Nie mieszaj, aby mięso się ścięło. Wątróbkę odkładaj do miseczki z cebulą.
  7. Gdy wątróbka się smaży, umyj śliwki, usuń pestki i pokrój owoce na ćwiartki.
  8. Gdy skończysz smażenie ostatnich kawałków wątróbki, całą cebulę i podroby ponownie umieść na patelni. Na wierzch połóż śliwki. Przykryj pokrywką i duś około 10 minut.
  9. Dodaj przyprawy, delikatnie przemieszaj i duś jeszcze 5 minut.
  10. Wątróbkę podawaj ze świeżym pieczywem albo ziemniakami.

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Pyszny, zdrowy i szybki obiad. Wątróbka z cebulą i śliwkami jest mięciutka i sycąca. Sprawdzony przepis - Strona Kuchni

Wróć na kielce.naszemiasto.pl Nasze Miasto