Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 24
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kilkadziesiąt osób czekało ze zniecierpliwieniem na...
fot. Krzysztof Krogulec

Polsko-węgierskie gotowanie z Maxem Przybylskim i... kolejka głodnych kielczan [WIDEO, zdjęcia]

Polsko-węgierskie gotowanie z Maxem Przybylskim i... kolejka głodnych kielczan [WIDEO, zdjęcia]

Kilkadziesiąt osób czekało ze zniecierpliwieniem na skosztowanie potraw węgierskich. Wszystko za sprawą „Polsko-Węgierskiego Gotowania”, które w sobotę, 23 marca, na dziedzińcu Wzgórza Zamkowego w Kielcach poprowadził kucharz i bloger Max Przybylski. Głodni smaków znad Balatonu mogli liczyć na gulasz oraz langosze. - Oczywiście gotujemy z okazji Dni Przyjaźni Polsko-Węgierskich. Kuchnia Madziarów kojarzy się przede wszystkim z dużą ilością papryki oraz wyrazistym smakiem – mówił Max Przybylski. - Nie musi być bardzo pikantna i dziś ze względu na dużą liczbę dzieci starałem się, aby smak przygotowanych dań był łagodniejszy. Ja zresztą sam będąc na Węgrzech nie doświadczyłem dużej pikantności, aczkolwiek faktycznie smak węgierskiej kuchni jest bardzo bogaty – dodał. Tym razem kielczanie mieli okazję spróbował węgierskich langoszy oraz gulaszu. W przypadku langoszy głównymi składnikami ciasta są mąka pszenna, drożdże, gotowane utłuczone ziemniaki, mleko, cukier, sól i olej. Przed smażeniem na głębokim oleju ciasto jest formowane w płaskie placki o średnicy kilku-kilkunastu centymetrów. Langosze jada się najczęściej z czosnkiem bądź masłem czosnkowym, a także śmietaną i startym serem żółtym. Gulasz to potrawa doskonale znana również w naszym kraju. To aromatyczny i esencjonalny sos lub zupa na bazie mięsa wieprzowego, doprawiony dużą ilością mielonej papryki. Po przygotowane dania ustawiła się długa kolejka chętnych. Nikt jednak nie czuł się zniechęcony czekaniem, ponieważ ci, którzy już zdążyli spróbować potraw, bardzo je chwalili. - Pyszne. Gulasz jest świetnie doprawiony i wyrazisty w smaku, a langosza jem po raz pierwszy w życiu i muszę przyznać, że jest bardzo smaczny – mówili.

Zobacz również

Piłkarskie Orły 2024. Jardel najlepszym strzelcem w regionie [ZDJĘCIA]

Piłkarskie Orły 2024. Jardel najlepszym strzelcem w regionie [ZDJĘCIA]

Ruch - Lech LIVE! "Kolejorz" na Stadionie Śląskim!

Ruch - Lech LIVE! "Kolejorz" na Stadionie Śląskim!

Polecamy

Ile zarabiają studenci w Polsce? Co trzeci powyżej 4 tysięcy miesięcznie

Ile zarabiają studenci w Polsce? Co trzeci powyżej 4 tysięcy miesięcznie

Kurczak ze szparagami na wiosenny obiad. Prosty przepis na pyszne danie

Kurczak ze szparagami na wiosenny obiad. Prosty przepis na pyszne danie

„Bananowy botoks” to hit Internetu. Piękna skóra dzięki skórce od banana

„Bananowy botoks” to hit Internetu. Piękna skóra dzięki skórce od banana