2 z 16
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Składniki 25 dkg włoszczyzny, 50 dkg buraków ćwikłowych,...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/62/1c/5f667a441e239_o_large.jpg)
fot. Pixabay
Podlaskie dania regionalne. 14 przepisów potraw, z których słynie województwo podlaskie
Barszcz wiejski
Składniki 25 dkg włoszczyzny, 50 dkg buraków ćwikłowych, 0,25 litra kwasu z ogórków, 2,5 litra wody, kostka mięsna, 12 dkg śmietany, ząbek czosnku, sól, cukier, liść laurowy.
Sposób przygotowania: Buraki dokładnie umyć, ugotować w łupinkach, następnie obrać, pokroić w cienkie plastry, zalać przygotowanym wywarem warzywno-mięsnym i wolno gotować około 30 minut, dodając część kwasu z ogórków. Na końcu dodać pozostałą ilość kwasu, śmietanę, roztarty z solą czosnek i liść laurowy. Doprawić do smaku i zagotować. Podawać z fasolą ugotowaną na sypko lub z ziemniakami.
Przepis został udostępniony przez powiat łomżyński.