MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
1 z 16
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki: 3 kg ziemniaków wybranych odmian, 3 jajka, 30 dkg...
fot. Archiwum

Podlaskie dania regionalne. 14 przepisów potraw, z których słynie województwo podlaskie

Babka ziemniaczana ułańska

Składniki: 3 kg ziemniaków wybranych odmian, 3 jajka, 30 dkg cebuli, ˝ kg podgarla lub boczku, pieprz, sól, odrobina Vegety, masło do posmarowania blaszki, bułka tarta do jej posypania.

Sposób przygotowania: Najpierw podsmażamy cebulę z podgarlem. Rozbijamy jajka w mikserze i smarujemy blaszkę, po czym tarkujemy ziemniaki. Można też starkować jedną cebulę. Następnie należy szybko wymieszać wszystkie składniki, 10 minut wcześniej rozgrzać piekarnik. Taką babkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 400 oC. Po upływie około ˝ godziny, gdy ciasto zacznie się już zapiekać, zmniejszamy temperaturę. Pieczemy jeszcze około 2 godzin. Dobrze upieczona babka odstaje od blaszki.

Ciekawostki: Do mistrzowskiej babki dodano do środka wałeczki z mielonego mięsa indyczego.

Zobacz również

Kielce Streetball Challenge. Wielkie emocje. Zobacz kto wygrał [ZDJĘCIA]

Kielce Streetball Challenge. Wielkie emocje. Zobacz kto wygrał [ZDJĘCIA]

„Myszy” kąsały do samego końca. W nagrodę zdobyły cenny bonus

„Myszy” kąsały do samego końca. W nagrodę zdobyły cenny bonus

Polecamy

Miłośnicy tanga z całego świata przyjadą na Międzynarodowy Festiwal Tanga w Kielcach

Miłośnicy tanga z całego świata przyjadą na Międzynarodowy Festiwal Tanga w Kielcach

Turystyczny raj w ciemnościach. Trwa potężna awaria prądu na Bałkanach

Turystyczny raj w ciemnościach. Trwa potężna awaria prądu na Bałkanach

Kiedy nauczyciele zaczynają urlop? To wcale nie dzień zakończenia roku szkolnego

Kiedy nauczyciele zaczynają urlop? To wcale nie dzień zakończenia roku szkolnego