Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Mistrzostwa Polski Szkół Gastronomicznych w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach. Nasi uczniowie znów najlepsi! Zobacz film

Paula Goszczyńska
Paula Goszczyńska
Wideo
od 16 lat
Uczniowie z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach zajęli pierwsze miejsce w Mistrzostwach Polski Szkół Gastronomicznych, które odbyły się w środę, 15 marca. Do rywalizacji stanęło sześć drużyn, a ich zadaniem było przygotowanie dania bazującego na łososiu.

Mistrzostwa Polski Szkół Gastronomicznych w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach

Finał konkursu odbył się w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach i polegał na przygotowaniu przez każdą drużynę 9 porcji tego samego dania konkursowego. Motywem przewodnim był łosoś Supreme MOWI. - Zainteresowanie tymi mistrzostwami było bardzo duże, z czego bardzo się cieszymy. Ocenione zostało prawidłowe oczyszczenie ryby z łusek oraz ości, a także jej przyrządzenie i dobranie dodatków. Młodzi ludzie mieli na to dwie godziny. Gotowe dania i ich kunszt oceniło jury – mówił Michał Markowicz, kucharz oraz nauczycieli w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach.

W Mistrzostwach brały udział drużyny z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie, Zespołu Szkół Gastronomiczno-Ekonomicznych w Żywcu, Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu, Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie i Zespołu Szkół numer 7 w Tychach.

W szranki stanęła również drużyna z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach. - Wykonaliśmy mozaikę z łososia obtoczoną w pistacjach, do tego zapiekanka z ziemniaka, majonez z pietruszki i kopru, żel z pomarańczy oraz dziki brokuł gotowany w alkoholu z trawą cytrynową. Wszystko to uzupełniał sos chrzanowy – wymieniają Adam Łodej i Iwo Nowacki. Uczniowie podkreślali, że pomimo wielu tygodni przygotowań nie do końca byli z siebie zadowoleni. - Wiadomo, że był pośpiech i stres. Jury oceni, jak sobie poradziliśmy – mówili.

Jak się okazuje, niesłusznie byli z siebie niezadowoleni, ponieważ jury uznało, że ich danie było najlepiej wykonane oraz najsmaczniejsze.

Drugie miejsce zajęli uczniowie z Zespołu Szkół numer 7 w Tychach, a trzecie uczniowie z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie. Wyróżnienie trafiło do drużyny z Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie.

Zobacz zdjęcia pysznych dań, jakie przygotowano podczas konkursu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kielce.naszemiasto.pl Nasze Miasto