MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tradycyjne jedzenie poddawane wędzeniu zawierają nie tylko...
fot. ricok/123RF

Co powoduje raka żołądka? Tych produktów najlepiej nie jedz na co dzień!

Produkty wędzone

Tradycyjne jedzenie poddawane wędzeniu zawierają nie tylko sporo soli, ale też związki z dymu, który niezależnie od pochodzenia jest źródłem rakotwórczych związków. Należą do nich m.in. wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), do których należy kilkaset substancji, w tym jedna z najgroźniejszych – rakotwórczy benzo(A)piren. Wędzone ryby i mięsa zawierają nawet 200 mcg tego związku na 1 kg, podczas gdy w surowym jedzeniu zawartość nie przekracza 1 mcg. Swego czasu naturalnie wędzone produkty miały być nawet zakazane, jednak tak się nie stało.

Zobacz również

Mądra Babcia dała show w Radomiu. Na występie były tłumy ludzi [ZDJĘCIA]

Mądra Babcia dała show w Radomiu. Na występie były tłumy ludzi [ZDJĘCIA]

Sondaż do PE. PiS i KO idą łeb w łeb

Sondaż do PE. PiS i KO idą łeb w łeb

Polecamy

Używane auta elektryczne. Kiedy i jakie dopłaty z KPO?

Używane auta elektryczne. Kiedy i jakie dopłaty z KPO?

Maturzyści na rynku pracy z długami. Mają do spłacenia 4,6 mln zł!

Maturzyści na rynku pracy z długami. Mają do spłacenia 4,6 mln zł!

Idealny napój z bąbelkami na lato. Zrób domowe piwo imbirowe i zaskocz gości

Idealny napój z bąbelkami na lato. Zrób domowe piwo imbirowe i zaskocz gości