Mieszkańcy Kielc, którzy między godziną 14 a 15 w poniedziałek pojawili się na świątecznym jarmarku, który w weekend rozpoczął się Rynku, mieli okazję skosztować potraw nieodłącznie kojarzących się z okresem świątecznym. Tego dnia bowiem na jednym ze stoisk swoje umiejętności kulinarne mieli możliwość zaprezentować uczniowie Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego imienia Danuty Siedzikówny "Inki" w Kielcach.
Specjalnie na tą okazję przygotowany został barszcz czerwony wigilijny z sakiewkami z farszem pieczarkowym. Nie zabrakło także słodkości w postaci sernika czy szarlotki. Przed stoiskiem bardzo szybko ustawiła się kolejka chętnych do skosztowania potraw przygotowanych przez uczniów popularnych „garów”. Na tym samym stoisku można było też zakupić świąteczne stroiki przygotowane z kolei przez Teb Edukację. Przed południem można było z kolei wziąć udział w warsztatach z wykonywania drzeworytów.
W kolejnych dniach na jarmarku również nie zabraknie atrakcji. Na wtorek, 18 grudnia w godzinach 11-16 zaplanowano warsztaty z wykonywania kartek bożonarodzeniowych i drzeworytów. W godzinach 15-17 będzie można natomiast posłuchać kolęd i pastorałek. Codziennie podczas jarmarku można robić świąteczne zakupy, ponieważ na Rynku stoją m.in. drewniane stragany z wędlinami, serami, ciastami, serami, chałwą, miodem, orzechami czy goframi, ale także ze świątecznymi stroikami, bombkami czy ręcznie robionymi czapkami i szalikami.
Jarmark zakończy się w sobotę 22 grudnia.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?