Zioła w ogrodzie - dla smaku, zdrowia i urody. Polecamy 15 ziół, które warto mieć i podpowiadamy, jak je uprawiać i wykorzystać
Mięta
Mięta ma sporo gatunków. Do najbardziej popularnych należy mięta pieprzowa, ale jest też np. mięt zielona, długolistna, polej. Wiele gatunków rośnie dziko w Polsce.
Miętę doskonale kojarzymy jako zioło wykorzystywane w kosmetyce (pasty i płyny do zębów), a także pierwszą pomoc przy dolegliwościach żołądkowych. Znajdujący się w niej mentol ma dość wszechstronne działanie, w tym rozkurczowe, przeciwbakteryjne i łagodzące ból. Mięta działa także uspokajające.
Miętę warto wykorzystywać na co dzień w kuchni jako dodatek do różnych potraw, albo pijać z niej herbatę.
Uprawa. Jest wyjątkowo łatwa w uprawie, w sprzyjających warunkach może się nawet nadmiernie rozrastać (tworzy podziemne rozłogi). Mięta jest dość trudna do uzyskania z nasion, lepiej postarać się o jej gotową sadzonkę (można kupić te rośliny w doniczkach) lub fragment kłącza od zaprzyjaźnionego ogrodnika. Mięta lubi słońce, ale chętnie też rośnie w półcieniu. Koniecznie musi mieć wilgotną ziemię, najlepiej żyzną i o obojętnym lub lekko zasadowym odczynie. Mięta jest wieloletnia, a rodzime gatunki są odporne na mróz, jednak pojawiają się w sprzedaży również bardziej egzotyczne, które niekoniecznie przezimują w gruncie.