Valerio Valle, V-ce Mistrza Świata i Mistrz Włoch w pizzy klasycznej otworzył pizzerie Tutti Santi w Galerii Korona Kielce. Mistrz gruntownie przeszkolił zespół pizzaiolo (pizzermenów) z Kieleckiej Pizzerii Tutti Santi i wdrożył całą technologię tworzenia oryginalnej pizzy wg jego receptur.
Zapytaliśmy Mistrza co jest sekretem dobrej włoskiej pizzy:
- Sekret tkwi w cieście – mówi mistrz Valerio Valle – najlepszej jakości włoska mąka 5 stagioni oraz odpowiedni czas dojrzewania. Doskonała pizza musi być pyszna, ale jednocześnie lekkostrawna. Technologia, którą używamy w pizzerii Tutti Santi uwzględnia procesy chemiczne, które zachodzą w cieście. Ustawienie odpowiedniego czasu dojrzewania oraz dobór odpowiedniej ilości jakościowo najlepszych składników (oliwa, specjalne drożdże) to wszystko ma ogromny wpływ na smak, chrupkość, barwę oraz co najważniejsze lekkość trawienia ciasta.
Seretem jest ciasto – Na zdjęciu szkolenie zespołu Tutti Santi
Oczywiście nie mniej ważna jest jakość używanych składników, które kładziemy na pizzę – dodaje Sergiusz Urbaniak, który jest odpowiedzialny za rozwój sieci Tutti Santi w Polsce. Każdy z używanych w Tutti Santi składników jest starannie dobrany, przykładowo jednym z używanych serów jest mozzarella di Bufala D.O.P – włoski produkt regionalny produkowany tylko w regionie Kampanii z mleka czarnych bawolic - dodaje Urbaniak. - Ten ser charakteryzuje się wyższą zawartością tłuszczu, co po wypieku w wysokiej temperaturze nadaje mu wyjątkowy smak. Podobnie włoska szynka i wiele innych, które w połączeniu z recepturą mistrza tworzą smak nieporównywalny z innym.
Szkolenie zespołu Tutti Santi Polska – liczy się każdy szczegół
Warto podkreślić, że pizza tworzona w Tutti Sani oparta jest tylko o oryginalne włoskie produkty (min mąka 5 stagioni, sos pomidorowy z pomidorów pelati, mozzarella di Bufala , szynka Prosciutto do Parma, Bresaola, Salami Milano i wiele innych włoskich produktów na podstawie receptur mistrza Włoch, który osobiście szkoli pracowników i nadzoruje jakość produktów.
Cóż można by powiedzieć, że pizza to takie proste, wystarczy trochę drożdży i mąki – tymczasem Valerio Valle wiele lat poświęcił na studiowaniu i zdobywaniu doświadczeń w zakresie technologii produkcji tego popularnego dania. Umiejętności zdobywał sięgając do wiedzy z dziedziny piekarnictwa. Przez lata swojej pracy zdobył szereg prestiżowych nagród na konkursach pizzy we Włoszech i na świecie. Dzisiaj prowadzi we Włoszech własną szkołę pizzy gdzie uczy Włochów jak przygotować najlepszą Włoską pizzę oraz rozwija sieć pizzerii Tutti Santi.
Pizza in pala wypiekana przez Mistrza na specjalne okazje
Polacy też mają swoich Mistrzów pizzy.
Ciekawostką jest to, że Mistrz Valerio stworzył pierwszą polską reprezentację na Mistrzostwa Świata w Rzymie. Uczniowie Valeria Valle pracujący w Tutti Santi w zeszłym roku konkurowali z innymi pizzaiolo (pizzermen) z 24 krajów świata zajmując 4 miejsce.
Zespół Tutti Santi Polska na Mistrzostwach Świata w Rzymie ze swoim Mistrzem Valerio Valle
To ogromny sukcesy, pierwszy raz mogliśmy wystąpić na tak prestiżowych zawodach i od razu taka wysoka pozycja. Valerio nas doskonale przygotował – tłumaczy Sergiusz Urbaniak.
Tym razem jeden pracowników Tutti Santi stworzył pizzę opartą na polskich składnikach czym zaskoczył i zdobył uznanie jurorów.
_To była ogromna przygoda – mogliśmy zmierzyć się z najlepszymi na świecie, podpatrywać i zdobywać nowe doświadczenia _– podsumowuje Tomasz Waszczuk z drużyny Tutti Santi, która wystąpiła w Rzymie.
Zapraszamy do spróbowania mistrzowskiej pizzy w Kielcach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?