Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

XVII Edycja Konkursu „Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne”. Wygrały kluseczki z kurkami, z gminy Samborzec [ZDJĘCIA]

Klaudia Tajs
Zwycięzca XVII Edycji Konkursu „Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne” -   Stowarzyszenie "Gorzyczany z Sercem dla Ludzi" zostało  uhonorowane główną nagrodą Srebrną Chochlą
Zwycięzca XVII Edycji Konkursu „Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne” - Stowarzyszenie "Gorzyczany z Sercem dla Ludzi" zostało uhonorowane główną nagrodą Srebrną Chochlą Klaudia Tajs
"Przysmak leśny" czyli kluseczki kładzione z sosem grzybowym wykonane przez panie ze Stowarzyszenia "Gorzyczany z Sercem dla Ludzi" wygrały tegoroczną XVII Edycję Konkursu pod tytułem „Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne”. Wydarzeniu, które odbyło się w niedzielne popołudnie na dziedzińcu Zamku Królewskiego w Sandomierzu towarzyszyły tłumy mieszkańców i turystów.

Motywem przewodnim tegorocznych zmagań kulinarnych były grzyby w lokalnej kuchni. Przedstawiciele ośmiu gmin powiatu sandomierskiego, za wyjątkiem gminy Klimontów, zaprezentowali przed komisją jurorską oraz zgromadzoną publicznością wytypowany do konkursu „produkt kulinarny”.

Zgłoszone do konkursu potrawy oceniało kilkuosobowe jury. Iwona Łukawska kustosz Muzeum Okręgowego w Sandomierzu, która także oceniała potrawy nie kryła zadowolenia z tak dużej liczby uczestników konkursu. - Cieszę się, z tak dużej liczby delegacji gmin w sandomierskim muzeum, które przybyły, by prezentować tą lokalną, tradycyjną kuchnię wiejską - powiedziała Iwona Łukawska. - Ideą tego konkursu jest to że każda z delegacji zgłasza tylko jeden produkt do konkursu kulinarnego, co nie znaczy, że tylko z tym produktem do nas przyjeżdża. Stoły i stoiska gminne są przepięknie udekorowane, a stoły uginają się od przeróżnych smakołyków.

Panie ze Stowarzyszenia Gorzyczany z Sercem dla Ludzi" z gminy Samborzec przyjechały na konkurs z potrawą "Przysmak leśny" czyli dary lasu. - To kilka rodzajów grzybów, zebranych przez nasze panie - powiedziała Grażyna Kolasińska, prezes stowarzyszenia. - To kurki w sosie z kluseczkami kładzionymi. To szybkie i tradycyjne danie. Ale na naszym stole są także inne potrawy. Jest swojski chleb, smalec grzybowy, różnego rodzaju ciasta a nawet nalewka.

Spotkaniu towarzyszyła degustacja lokalnych smakołyków przygotowanych przez delegacje gmin. Potrawy znikały w oczach, bo na degustację przyszli mieszkańcy, ale także turyści.

Zwycięzca XVII Edycji Konkursu „Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne” - Stowarzyszenie "Gorzyczany z Sercem dla Ludzi" zostało uhonorowane główną nagrodą Srebrną Chochlą, sfinansowaną przez burmistrza Miasta Sandomierza. Delegacje gmin otrzymały także nagrody rzeczowe ufundowane przez Starostwo Powiatowe w Sandomierzu.

Tegoroczna edycja konkursu odbyła się pod Patronatem Andrzeja Bętkowskiego – Marszałka Województwa Świętokrzyskiego, Marcina Piwnika – Starosty Powiatu Sandomierskiego i Marcina Marca – Burmistrza Miasta Sandomierza.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Jak dobrze znasz kuchnię polską?

Jak długo przechowywać produkty w lodówce?


Warsztaty z MasterChefaem


Czy wiesz co zamówić w smażalni ryb?


Wegetarianizm, weganizm, frutarianizm...


emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dni Lawinowo-Skiturowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na sandomierz.naszemiasto.pl Nasze Miasto