365 kg podrabianego produktu zatrzymała wojewódzka inspekcja sanitarna. Kontrole w tym zakresie prowadzone są m.in. w sklepach, piekarniach i hurtowniach spożywczych.
Susz jajeczny to sproszkowane żółtko i białko jajka, wykorzystywane jako dodatek do makaronów, pieczywa, ciastek i wędlin lodów czy majonezu. Jego nielegalną wytwórnię odkryto pod koniec lutego 2012 roku, pod Kaliszem.
Tamtejsza policja i powiatowy lekarz weterynarii skontrolowali zamknięty od kilku miesięcy zakład produkcyjny FHP Ovomar z Wielkopolski. Zawierał tylko śladowe ilości jaj, a zamiast tego dodawano tam m.in. susz rybny, wapń i kurkumę, prawdopodobnie produkowano go też z nieświeżych produktów.
Źródło: pio.wrota-swietokrzyskie.pl
Wiadomości kryminalne na stronie: Świętokrzyskiej Kroniki Policyjnej
Zapisz się do newslettera!
Dodaj też swój artykuł lub prześlij
swoje zdjęcia!Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?