Włoskie gotowanie dla dzieci na Budzeniu Sienkiewki w Kielcach
Tegoroczna edycja Budzenia Sienkiewki odbywa się w barwach słonecznej Italii. Nie mogło więc zabraknąć włoskiego jedzenia. Jedną z atrakcji przygotowanych na Dzień Dziecka było gotowanie i częstowanie chętnych w restauracji La Piccola Italia, czyli dawnej Włoskiej. W rolę kucharzy wcielili się wicemarszałek Renata Janik oraz wiceminister spraw zagranicznych Piotr Wawrzyk.
- Mamy Budzenie Sienkiewki, wersja włoska. W związku z tym odbywa się gotowanie włoskich potraw. Ale korzystając z okazji składam wszystkim dzieciom najlepsze życzenia, przede wszystkim zdrowia i uśmiechu każdego dnia, bo to najpiękniejszy widok jaki możemy sobie wymarzyć. Dzisiaj dzieciom wolno prawie wszystko, a my musimy się wykazać wyjątkową cierpliwością – mówił wiceminister Wawrzyk.
Wicemarszałek Renata Janik podkreśliła, że Dzień Dziecka to wyjątkowe święto. - Dzieci powinny być cały rok szczęśliwe, ale dziś wyjątkowo. Najlepiej, gdyby spędziły ten czas aktywnie, ze swoimi rodzicami, zajadając się potrawami włoskimi, bo w takim klimacie mamy w tym roku Budzenie Sienkiewki. Organizatorzy wydarzenia we współpracy z przedsiębiorcami i innymi osobami ciężko pracują, by kielecki deptak był pełen życia. I to jest piękne – zaznaczyła wicemarszałek.
Po wspólnym gotowaniu wyniesiono pizzę oraz włoskie przekąski, by poczęstować nimi najmłodszych. Dzieciaki były zachwycone.
Zobaczcie zdjęcia
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?