Święta Wielkanocne w Cukierni Świat Słodyczy w Kielcach. Pachnące świeżutkim ciastem, zachwycające wiosennymi kolorami
Licząca ponad 35 lat, rodzinna Cukiernia Świat Słodyczy w Kielcach, prowadzona przez córkę – Iwonę Wójcik i jej mamę – Katarzynę Sajecką, jest już gotowa na najważniejsze w roku święta – święta Wielkanocne.
Zachwycające mazurki przyozdobione ręcznie wykonanymi zajączkami i kurczaczkami z marcepanu, warkocze i strucle makowe po brzegi wypełnione makiem, różnorodne serniki przygotowane z najwyższej jakości składników, puszyste baby – drożdżowe lub piaskowe, wykwintne torty bezowe czy ciasta z malinami oraz zniewalające monoporcje – to tylko niektóre z wypieków i deserów, jakie w tym roku przygotowała na Wielkanoc, Cukiernia Świat Słodyczy w Kielcach.
Jak podkreśla właścicielka kultowego miejsca, Iwona Wójcik, praca nad wielkanocnymi wypiekami rozpoczyna się już dwa miesiące wcześniej.
- Święta Wielkanocne w naszej cukierni rozpoczynają się już dwa miesiące wcześniej, wówczas wykonujemy piękne aranżacje i dekoracje z marcepanu – króliczki, zajączki, jajka i wszystkie ozdoby, którymi później dekorujemy nasze ciasta. Dużo wcześniej także zasmażamy pomarańcze z miodem, przygotowujemy różnego rodzaju pomady czy kajmaki. To wszystko robimy dużo wcześniej, by ostateczny efekt był niepowtarzalny i cieszył oko naszych gości. W naszej cukierni zwracamy uwagę nie tylko na walory smakowe, ale również walory wizualne, które w szczególny sposób wprowadzają nas w ten wyjątkowy, świąteczny czas
– przyznała właścicielka Świata Słodyczy, Iwona Wójcik.
Niezwykle efektownie prezentują się na przykład ręcznie wykonane mazurki w kilku odsłonach.
- Naszym gościom proponujemy mazurki w trzech smakach. Mamy mazurki kajmakowo-czekoladowe, mazurki z pomarańczą oraz mazurki owocowe z powidłami wiśniowymi. Każdy z nich jest bogato przyozdobiony kandyzowanymi owocami: figami, daktylami, morelami oraz świątecznymi figurkami – kolorowymi zajączkami, kurczakami i jajeczkami, ręcznie wykonanymi z marcepanu
– mówiła szefowa produkcji w Cukierni Świat Słodyczy w Kielcach, Lidia Broniś.
Wśród serników, największym powodzeniem cieszą się: tradycyjny sernik pod pierzynką polany czekoladą, zniewalający sernik z pomarańczą, sernik wiedeński, a także sernik Babuni – z orzechami i bakaliami oraz serniczek z gruszą.
Świat Słodyczy zaprasza również na serniki na zimno – oblane galaretką, z dużą ilością świeżych, sezonowych owoców.
Pośród makowców nie może zabraknąć tradycyjnej, drożdżowej strucli makowej po brzegi wypełnionej makiem i bakaliami, suto oblanej lukrem. Do wyboru są także piękne warkocze makowe oraz rogale z makiem.
A skoro Wielkanoc, to na stole świątecznym nie może zabraknąć tradycyjnej babki. Jedni wybierają drożdżowe – inni ucierane, piaskowe. Cukiernia Świat Słodyczy w Kielcach w swojej ofercie ma baby cytrynowe, czekoladowe, oblane lukrem lub polewą czekoladową. Cudne są także mini babeczki - idealne do wielkanocnego koszyczka. Do poświęcenia, świetnie sprawdzą się także ciasteczka florentynki, podane z zasmażaną skórką pomarańczową i migdałami – w różnych kształtach.
Tradycja i nowoczesność
Dla tych, którzy kochają ciasta tradycyjne, cukiernia proponuje między innymi pyszny metrowiec z kremem budyniowym na bazie dawnej, „babcinej” receptury. Na wielkanocnym stole pełnym wspaniałych wypieków, dobrze sprawdzi się także starodawny miodownik z kremem z kaszy manny.
Oprócz ciast tradycyjnych, goście chętnie wybierają także torciki i ciasta wiosenne.
- W ofercie mamy między innymi: malinową chmurkę, czekoladowo-malinową „Birutkę”, torciki bezowe, ale również torty śmietanowo-owocowe – dodała Lidia Broniś.
Wielkanocną nowością są też monodeserki. Hitem tegorocznych świąt są zielone monoporcje o smaku pistacjowym z chrupką w środku.
Mini deserki dostępne są także w innych smakach: czekoladowym, wiśniowym, kawa z mlekiem, słony karmel, czy o smaku cytrynowym. Warto jednak pamiętać, że tuż przed świętami, te pyszne desery będą czekać na gości po uprzednim zamówieniu.
Świąteczne wypieki ze Świata Słodyczy - świeże, pachnące, prosto z pieca
Jak podkreśla właścicielka Cukierni Świat Słodyczy Iwona Wójcik, ciasta wypiekane są w ostatnim momencie, tak by na świąteczny stół trafiły świeżutkie, pachnące i jeszcze ciepłe.
- Sam wypiek ciast zostawiamy na ostatni moment. Pieczemy je w nocy z czwartku na piątek i z piątku na sobotę, tak aby goście cukierni jeszcze pachnące i ciepłe zanieśli do domu na świąteczny stół. Wszystkie ciasta i torciki wypiekamy, składamy, wykańczamy i dekorujemy na bieżąco. Nie idziemy na skróty
– podkreśliła na koniec pani Iwona.
Kiermasz wielkanocny w Cukierni Świat Słodyczy w Kielcach
Tradycją świąt Bożego Narodzenia i świąt Wielkiej Nocy w Cukierni Świat Słodyczy w Kielcach są kiermasze świątecznych wypieków. Tegoroczny kiermasz wielkanocny odbędzie się w Wielki Piątek i w Wielką Sobotę, 7 i 8 kwietnia.
W piątek, cukiernia zaprasza do skosztowania i kupienia wielkanocnych wypieków w godzinach 7-20, a w sobotę w godzinach 7-14.
Szykuje się mnóstwo niespodzianek. Zapraszamy!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?