-Mamy trzy ule, które ustawiliśmy przede wszystkim dla celów edukacyjnych. Rodziny pszczele są od tej wiosny, więc są na etapie budowania i miód można było im podebrać tylko raz- mówi Bartosz Piwowarski, zastępca kierownika Ogrodu Botanicznego. – Uzyskaliśmy aż 17 litrów lipowo – spadziowego. W tym roku otrzymają go pracownicy.
W przyszłym roku miodu może być jeszcze więcej. -Miodobranie będziemy mogli prowadzić systematycznie co 2-3 tygodnie – informuje.
Miód zbierał Bartosz Piwowarski pod okiem doświadczonego pszczelarza Ryszarda Szymczucha z Mąchocić Kapitulnych. – Uczę się, jak prowadzić pasiekę, gdyż opieka nad nią należy do mnie. W przyszłości chcemy zbierać miód publicznie, w formie prezentacji czy warsztatów z udziałem uczniów przychodzących na lekcje do Ogrodu czy osób zwiedzających go- przyznaje. -A miód będziemy pakować do słoików i sprzedawać na miejscu.
POLECAMY RÓWNIEŻ:
TOP10 najbardziej niebezpiecznych krajów na wakacje 2018
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?