Uczestnicy programu MasterChef Junior 2021 gotowali dla współczesnych bohaterów. Jak poradziła sobie Lena Góra z Kielc?

Monika Kluzek
Monika Kluzek
Potrawy inspirowane kuchnią całego świata, pyszne dania i desery dla współczesnych bohaterów oraz... Robert Makłowicz na lotniskowej taśmie transportującej bagaż. W trzecim odcinku szóstego sezonu programu MasterChef Junior dużo się działo! Jak z tym wszystkim poradziła sobie Lena Góra z Kielc?

W niedzielnym odcinku programu MasterChef Junior na uczestników czekała wyjątkowa, smaczna i daleka podróż kulinarna. Młodych kucharzy przywitała kuchnia programu wystylizowana na... lotniskowy terminal. Pojawiła się nawet taśma bagażowa, po której przejeżdżały walizki zawierające składniki charakterystyczne dla kuchni różnych krajów. W tym odcinku gościem specjalnym był słynny kucharz i podróżnik - Robert Makłowicz, który do kuchni MasterChefa wjechał... na walizce.

Uczestnicy byli zachwyceni.

- On zwiedził praktycznie cały świat! Wszędzie gotuje pyszne dania - mówiła Lena Góra z Kielc

Na każdej z walizek, które wjechały do kuchni MasterChefa, przyklejona była flaga kraju. Uczestnicy mogli wybrać, którego kraju kuchnią się zainspirują. Decydowała metoda "kto pierwszy, ten lepszy". Oprócz walizek, na taśmie były także papierowe torby z niezbędnymi podstawowymi składnikami, jak mąka, olej czy jajka.

- Ja od początku chciałam wybrać Japonię! Niestety, nagle Piotrek mi ją wyrwał i sobie poszedł. Jak mam się na niego nie obrazić? - żartowała kielczanka.

Na tę kategorię uczestnicy mieli 90 minut. Ostatecznie Lena wylosowała Kolumbię, która okazała się wyjątkowo trudnym tematem. Dziewczynka miała niemały problem z opracowaniem potrawy. Wtedy na pomoc ruszyli inni uczestnicy, jurorzy oraz gość specjalny - Robert Makłowicz. Słynny kucharz podróżnik doskonale doradził małej kielczance przygotowanie odpowiedniego dania z wybranych składników.

Lena Góra przyrządziła Morze awokadowe, czyli pastę z awokado z cebulką i smażone platany z kalmarami, krewetkami i papają.

Tak prezentowała się potrawa przygotowana przez kielczankę Lenę Górę.
Tak prezentowała się potrawa przygotowana przez kielczankę Lenę Górę. MasterChef Junior

- Awokado po polsku to... smaczliwka wdzięczna - mówił podczas oceny Robert Makłowicz. - Zważywszy na to, że, jak widziałem, byłaś w wielkiej rozpaczy, to zrobiłaś coś, co jest naprawdę smaczne - dodawał podróżnik.

Na koniec rundy uczestnicy, jurorzy i gość specjalny zrobili sobie wspólne selfie.

W drugiej części odcinka młodzi kucharze otrzymali wyjątkowo trudne zadanie. Musieli przygotować pyszne potrawy dla prawdziwych bohaterów, czyli pracowników Szpitala Specjalistycznego imienia Józefa Dietla w Krakowie. Pracownicy medyczni wymienili dania, które chcieliby z jeść. Na liście znalazły się:

  • tiramisu i kaczka
  • makaron z krewetkami i brownie
  • sernik
  • tarta z kurkami i szarlotka na ciepło z lodami
  • duży burger z dobrze wysmażonym mięsem i krem brulee

Uczestnicy gotowali w dwóch drużynach. Kielczanka Lena trafiła do niebieskich. Każda drużyna musiała przygotować 30 dań głównych i 30 deserów. Mieli na to 90 minut. Było to nie lada wyzwanie! Drużyna niebieska postanowiła przygotować gołąbki i szarlotkę. Juror Michel Moran zasugerował jednak zmianę koncepcji, ponieważ czasu nie wystarczyłoby na przygotowanie 30 gołąbków. Ostatecznie drużyna niebieska przyrządziła kurczaka.

Praca w grupie okazała się wyjątkowo trudna. W drużynie niebieskich panowało spore zamieszanie. Były krzyki, problemy z komunikacją i duży pośpiech.

- Chaos, u nas naprawdę był chaos -mówiła Lena.

Na pomoc drużynie niebieskiej ruszyła Oliwia, która wygrała pierwszą konkurencję w tym odcinku. Dziewczynka na 15 minut dołączyła do przygotowywań potraw w niebieskiej drużynie.

W tej wyjątkowej konkurencji potrawy przygotowane przez uczestników programu MasterChef Junior oceniali pracownicy krakowskiego szpitala.

Drużyna niebieska na danie główne przyrządziła kurczaka po azjatycku z kaszą pęczak, sosem pomidorowym i warzywami. Na deser szarlotkę z kruszonką. Decyzją pracowników służby medycznej, ta kategoria zakończyła się remisem.

Na miękko czy na twardo? Który sposób gotowania jaj jest lepszy?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie