Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Uczeń kieleckich "garów" wygrał prestiżowy konkurs kulinarny. Przygotował najlepszego królika w Polsce! Mamy przepis (WIDEO, zdjęcia)

Monika Kluzek
Monika Kluzek
Doskonałymi umiejętnościami kulinarnymi może pochwalić się Dawid Baran, uczeń Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach. Dawid wygrał prestiżowy konkurs kulinarny, który rozegrał się w Tomaszowie Mazowieckim. Tematem turnieju było danie z królika. Uczeń kieleckich "garów" przyrządził zwycięskiego królika w sosie warzywnym z kluskami śląskimi. Mamy przepis na tę potrawę!

Mięso królika nie należy do łatwych do przygotowania. Wymaga odpowiedniego podejścia i dużych umiejętności.

- Królik jest delikatny i trudny w przyrządzeniu. Podczas konkursu zdecydowałem się przygotować królika w sosie warzywnym z kluskami śląskimi - mówi Dawid Baran, uczeń Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach.

Do konkursu ucznia przygotował Tomasz Zapała, nauczyciel przedmiotów zawodowych.

- To był konkurs na najlepszego ucznia w zawodzie kucharz, w Tomaszowie Zawodowym. Nasz uczeń zajął tam pierwsze miejsce. Dawid zdobył maksymalną liczbę punktów, a miał do przygotowania królika w sosie z kluskami śląskimi - mówi nauczyciel Tomasz Zapała.

Zobacz wideo z konkursu kulinarnego w Tomaszowie Mazowieckim

Smak potrawy to oczywiście podstawa oceny. Jury zwracało jednak uwagę na więcej elementów. Ważny był także wygląd stanowiska pracy, sposób przygotowania posiłku a także to, jak utrzymywany jest porządek podczas gotowania. Do tego ocenie podlega sam wygląd dania. Jego smak ocenia się w każdym elemencie - osobno smak mięsa czy surówki, oraz to, jak te elementy komponują się ze sobą.

- Zostałem doskonale przygotowany. Ćwiczyliśmy to zadanie praktycznie, teorię również. Najlepszą nagrodą z tego konkursu jest to, że zwycięstwo zwalnia mnie z części teoretycznej egzaminu zawodowego. Część praktyczną muszę oczywiście zdać - śmieje się Dawid Baran.

W jaki sposób uczeń kieleckich "garów" podbił serca jurorów w Tomaszowie Mazowieckim? Oto przepis na zwycięskiego królika w sosie warzywnym.

Składniki

  • - tuszka królika (1200 gramów)
  • marchew (150 gramów)
  • seler (150 gramów)
  • szalotki (100 gramów)
  • masło klarowane (50 gramów)
  • olej (50 mililitrów)
  • wino białe półwytrawne (200 mililitrów)
  • bulion warzywny - 1 kostka
  • śmietanka 30%
  • sól, pieprz biały, ziołowy. liść laurowy - do smaku
  • mąka do obtoczenia

Przygotowanie

  1. Przeprowadzić obróbkę wstępną
  2. Tuszkę królika podzielić na części, do potrawy używamy tylko skoki (tylną część)
  3. Mięso przyprawić solą, białym ziołowym pieprzem, obtoczyć w mące, odstawić na 20 minut
  4. Szalotkę pokroić w półkrążki, marchew i selera w słupki
  5. Na patelni rozgrzać masło i olej, wyłożyć kawałki królika, obsmażyć na rumiano z każdej strony. Mięso przełożyć do rondelka
  6. Na tym tłuszczu zeszklić szalotkę, potem marchew i selera przełożyć do rondelka
  7. Dodać liście laurowe, zalać białym winem i zagotować
  8. Sporządzić bulion: w 300 ml wrzącej wody rozpuścić 1 kostkę bulionu warzywnego i wlać do potrawy
  9. Zmniejszyć ogień i dusić do miękkości
  10. Z powstałego wywaru i śmietanki sporządzić sos. Doprawić całość do smaku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na kielce.naszemiasto.pl Nasze Miasto