Mięso królika nie należy do łatwych do przygotowania. Wymaga odpowiedniego podejścia i dużych umiejętności.
- Królik jest delikatny i trudny w przyrządzeniu. Podczas konkursu zdecydowałem się przygotować królika w sosie warzywnym z kluskami śląskimi - mówi Dawid Baran, uczeń Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach.
Do konkursu ucznia przygotował Tomasz Zapała, nauczyciel przedmiotów zawodowych.
- To był konkurs na najlepszego ucznia w zawodzie kucharz, w Tomaszowie Zawodowym. Nasz uczeń zajął tam pierwsze miejsce. Dawid zdobył maksymalną liczbę punktów, a miał do przygotowania królika w sosie z kluskami śląskimi - mówi nauczyciel Tomasz Zapała.
Zobacz wideo z konkursu kulinarnego w Tomaszowie Mazowieckim
Smak potrawy to oczywiście podstawa oceny. Jury zwracało jednak uwagę na więcej elementów. Ważny był także wygląd stanowiska pracy, sposób przygotowania posiłku a także to, jak utrzymywany jest porządek podczas gotowania. Do tego ocenie podlega sam wygląd dania. Jego smak ocenia się w każdym elemencie - osobno smak mięsa czy surówki, oraz to, jak te elementy komponują się ze sobą.
- Zostałem doskonale przygotowany. Ćwiczyliśmy to zadanie praktycznie, teorię również. Najlepszą nagrodą z tego konkursu jest to, że zwycięstwo zwalnia mnie z części teoretycznej egzaminu zawodowego. Część praktyczną muszę oczywiście zdać - śmieje się Dawid Baran.
W jaki sposób uczeń kieleckich "garów" podbił serca jurorów w Tomaszowie Mazowieckim? Oto przepis na zwycięskiego królika w sosie warzywnym.
Składniki
- - tuszka królika (1200 gramów)
- marchew (150 gramów)
- seler (150 gramów)
- szalotki (100 gramów)
- masło klarowane (50 gramów)
- olej (50 mililitrów)
- wino białe półwytrawne (200 mililitrów)
- bulion warzywny - 1 kostka
- śmietanka 30%
- sól, pieprz biały, ziołowy. liść laurowy - do smaku
- mąka do obtoczenia
Przygotowanie
- Przeprowadzić obróbkę wstępną
- Tuszkę królika podzielić na części, do potrawy używamy tylko skoki (tylną część)
- Mięso przyprawić solą, białym ziołowym pieprzem, obtoczyć w mące, odstawić na 20 minut
- Szalotkę pokroić w półkrążki, marchew i selera w słupki
- Na patelni rozgrzać masło i olej, wyłożyć kawałki królika, obsmażyć na rumiano z każdej strony. Mięso przełożyć do rondelka
- Na tym tłuszczu zeszklić szalotkę, potem marchew i selera przełożyć do rondelka
- Dodać liście laurowe, zalać białym winem i zagotować
- Sporządzić bulion: w 300 ml wrzącej wody rozpuścić 1 kostkę bulionu warzywnego i wlać do potrawy
- Zmniejszyć ogień i dusić do miękkości
- Z powstałego wywaru i śmietanki sporządzić sos. Doprawić całość do smaku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?