"Trattoria Buon Posto", dawna "Grande Cozze" to restauracja, która przeszła przemiany kulinarne pod okiem Magdy Gessler
Przed weekendem w dotychczasowej "Grande Cozze" miały miejsce niesamowite zmiany. Gwiazda programu "Kuchenne Rewolucje", Magda Gessler postanowiła pomóc właścicielom restauracji, która znajduje się przy ulicy Równej 4B w Kielcach. Przez ostatnie dni Sylwia i Tomasz Ludwinek z całą załogą lokalu pracowali w pocie czoła, by sprostać wymaganiom surowej restauratorki. Efekty rewolucji możemy już podziwiać. Co takiego się zmieniło?
Menu Magdy Gessler w "Trattorii Buon Posto" w Kielcach
- Mamy dwie nowe przystawki. To "Piadina" - włoskie placuszki zapiekane w grillu. Każdy z gości może komponować je według własnego uznania. Następną przystawką jest "Cytryna Nadziewana" kremem na bazie anchois i sardynek. Danie serwujemy w skórce cytryny. Kolejną pozycją na liście jest "Rosół Zielony" z kluseczkami parmezanowymi na białym mięsie z kaczką. Danie główne to "Saltimbocca alla Romana", czyli eskalopki cielęce podawane z naszymi kopytkami, oregano i orzechami włoskimi. Do tego serwujemy sałatę rzymską z sosem winegret na bazie cytryny. Na koniec można spróbować słodkiego specjału - "Zabajonych", czyli włoskiego kogla-mogla z lodami waniliowymi, sorbetem cytrynowym i sałatką ze świeżych pomarańczy i cytryn - opisuje Sylwia Ludwinek.
- Goście przychodzą tu bardzo chętnie. Widać, że im smakuje, z resztą - często ich o to pytamy - mówią właściciele kieleckiej restauracji. - W tej chwili lepiej rezerwować stolik z wyprzedzeniem - dodaje nasza rozmówczyni.
- "Trattoria Buon Posto" w języku polskim oznacza "Dobre miejsce na restaurację", z czym absolutnie się zgadzamy i zapewniamy, że tak u nas jest - wyjaśnia jej mąż i współwłaściciel lokalu, Tomasz Ludwinek.
W "Trattorii Buon Posto" motywem przewodnim są cytryny...
Cytryny są tu nie tylko składnikiem dań. Możemy spotkać je na ścianach, obrazach, na stołach i przy barze. Lokal "tonie" w ciepłych cytrusowych barwach. Jakie zmiany miały miejsce w kwestii aranżacji wnętrz w restauracji? - Zmieniły się kolory. Sala nabrała zupełnie nowego wymiaru. Jest przede wszystkim jaśniej, przytulniej, zupełnie inaczej - podkreśla Tomasz. Restauracja mieni się teraz w kolorach żółto-fioletowo-bordowych z domieszką pomarańczu i bladego błękitu. Stoły zdobią świeże kwiaty, świecie i... obowiązkowo - cytryny. Przy oknie na bufecie ustawione są miseczki z szynkami, serami, rybami i warzywami, które samodzielnie można włożyć do środka włoskiego placka i poprosić kelnerkę o grillowanie.
To pytanie musiało paść: Czy Magda Gessler rzucała talerzami w kieleckiej restauracji?
Właśnie z tym kojarzy się restauratorka. Najpopularniejsza scena z programu "Kuchenne Rewolucje" to Magda Gessler tłucząca talerze, których szczątki rozpryskują się o podłogę, co poprzedza jej znamienne pytanie: "Dlaczego wy trujecie ludzi?!". - Tego czy pani Magda coś u nas potłukła ze złości nie możemy jeszcze zdradzić - mówią właściciele puszczając "oczko" w naszą stronę. - Powiemy tylko, że okazała się być bardzo ciepłą, empatyczną osobą, która bardzo chce pomóc. Więcej dowiecie się w odcinku... Magda ma pojawić się u nas na ostateczny test za 3-6 tygodni. Program z udziałem naszej restauracji ukaże się prawdopodobnie w kwietniu.
Lokal kiedyś już uczestniczył w programie "Kuchenne Rewolucje", miał wówczas innych właścicieli i nazywał się "L'Amore". W piątek, 10 marca do restauracji zostali zaproszeni goście na finałową kolację. Więcej przeczytasz o tym tutaj:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?