Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tłusty Czwartek w Kielcach. Od samego rana tłumy przed cukierniami - zobacz zdjęcia

Maciej Barwinek
Maciej Barwinek
Już po godzinie 7 przed cukiernią Zygmunta Pańszczyka tworzyła się kolejka
Już po godzinie 7 przed cukiernią Zygmunta Pańszczyka tworzyła się kolejka Aleksander Piekarski/Krzysztof Krogulec
Od rana w czwartek, 16 lutego, przed cukierniami w Kielcach ustawiają się kolejki. Ochoczo i na słodko zgodnie z tradycją świętujemy Tłusty Czwartek.

Tłusty Czwartek w Kielcach. Tłumy przed cukierniami

Kolejki po świeżutkie pączki, czy faworki od samego rana ustawiają się przed kieleckimi cukierniami. Już po godzinie 7 rano dużą kolejkę mogliśmy zauważyć przed cukiernią Zygmunta Pańszczyka na ulicy Małej. Wiele osób ustawiło się też po pączki między innymi przed Światem Słodyczy na Paderewskiego, czy Pączkarnią Tradycyjną Dobrze Nadziane na Sienkiewicza.

Ruch za pączkami jest też w marketach, jak Lidl, Biedronka, czy Auchan.

Zobaczcie zdjęcia z kolejek przed cukierniami

Tłusty Czwartek. Co to za święto?
Tradycja świętowania tłustym jedzeniem ostatniego dnia przed Wielkim Postem została zaczerpnięta od pogan. W ten sposób żegnano zimę i przygotowywano się na nadejście wiosny. Na ucztach serwowano pieczone mięsa, chleb i wino. Wtedy też spotkano przekąskę będącą pierwszymi pączkami, czyli rodzaj wytrawnego ciasta chlebowego nadziewanego mięsem, skwarkami lub słoniną. W Polsce natomiast wytrawne pączki służyły jako zakąska do wódki.
Nie od razu pączusie były słodziutkie, nadziewane konfiturą i lukrowane. Początkowo w kuchni polskiej pączki miały postać ciasta nadziewanego słoniną, spożywanego przy zapustach. Pączki przyrządzane na słodko zaczęły występować w Polsce w XVI wieku. Kulisty kształt pączka pochodzi z XVIII wieku, gdy zaczęto używać do wypieku drożdży, przez co ciasto stało się bardziej puszyste.

Zwyczaj spożywania słodkich pączków był praktykowany na dworach od około XVI wieku. Natomiast od XVII zaczęto inspirować się kuchnią francuską i przyrządzać lżejsze i apetyczniejsze w wyglądzie ciasto drożdżowe.

Obecnie na naszych stołach królują pączki nie tylko tradycyjne ze śliwką i nadzieniem różanym, ale także z bitą śmietaną, adwokatem, malinami, wiśniami, serkami. Jedno jest pewne - każdy łasuch zaspokoi swoje podniebienie.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kielce.naszemiasto.pl Nasze Miasto