Krótka historia tortu
Za kolebkę tortów uważa się starożytny Egipt. To właśnie tam składano pierwsze wypiek ku czci faraonów. Starożytni Egipcjanie wierzyli, że podczas koronacji we władcy odradza się Bóg i to jego urodziny właśnie świętowano. Zwyczaj tortów ślubnych przywędrował ze starożytnego Rzymu, gdzie były wypiekane na cześć nowożeńców. Ówczesne torty znacznie różniły się od współczesnych. Swoim wyglądem przypominały okrągły bochenek chleba. W XV wieku w Niemczech zaczęto sprzedawać jednowarstwowe ciasta na urodziny. Tort jaki znamy dziś - zdobiony kremem, lukrem, kwiatami i figurkami zaczął pojawiać się dopiero w XVII wieku. Do Polski tort dotarł dzięki królowej Bonie w XVI wieku. Wraz z królową i tortami do Polski przybyło też włoskie słowo "torta", wywodzące się z łacińskiego zwrotu "torta panis" czyli "skręcony, zagięty chleb". Z biegiem lat słowo to skrócono do znanej nam dziś nazwy "tort".
Kieleckie cukiernie i pracownie cukiernicze oferują kielczanom torty o przeróżnych smakach, wielkościach, kolorach. Kolorowe, misternie zdobione przeróżnymi figurkami, żywymi kwiatami - wyglądają jak prawdziwe dzieła sztuki, aż żal je jeść. Zobaczcie w galerii przepiękne torty z kieleckich cukierni i pracowni.
Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?