Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Sushi-Ya - nowa japońska restauracja rusza w Kielcach [ZDJĘCIA]

Izabela Mortas
W Kielcach przy ulicy Leonarda powstaje Sushi-Ya - lokal z japońskim sushi. Jej właściciel ze sztuką kulinarną zapoznał się w rekomendowanej w przewodniku Michelina restauracji. Teraz będzie ją prezentował kielczanom.

- Wcześniej prowadziłem firmę budowlaną z ojcem, a zawsze coś skłaniało mnie w kierunku gotowania. Lubiłem to robić. Pewnego dnia postanowiłem rzucić swoją dotychczasową pracę i zająć tym, co mnie faktycznie interesowało - gotowaniem. Poszedłem do najlepszej restauracji sushi, jaką znałem w Krakowie, gdzie wtedy mieszkałem. I tak trafiłem do Hana Sushi, prowadzonej przez doskonałego szefa Kicho Junga - Koreańczyka, który uczył się gotowania 6 lat w samym Tokio, potem prowadził restauracje w krajach europejskich. On zdradził mi sekrety sztuki kulinarnej, nauczył robić prawdziwe japońskie sushi - mówi Michał Kostrzewa, właściciel nowego lokalu przy ulicy Leonarda. Co ciekawe, krakowska Hana Sushi dwukrotnie otrzymała rekomendację w uznanym przewodniku Michelin. - W tym roku inspektor siedział dokładnie naprzeciwko mnie i obserwował moją pracę, za którą osobiście mnie pochwalił - podkreśla nasz rozmówca.

Właściciel kieleckiego lokalu w krakowskiej restauracji pracował przez 1,5 roku. W Kielcach miał prowadzić restaurację wraz ze swoim mistrzem, ale ostatecznie szef postanowił zostać w Krakowie, a pan Michał sam otworzyć lokal.

Sushi-Ya, po japońsku oznaczająca po prostu restaurację sushi, będzie lokalem, w którym kielczanie zjedzą sushi w tradycyjnym wydaniu. - Zależy nam, by goście, którzy nas odwiedzą, zaznali prawdziwego klimatu i smaku Tokio. Będę stawiał na nigiri, czyli kawałki ryby położone na "chmurce" ryżu, które są typowym smakołykiem sushi wywodzącym się z Japonii. Oczywiście nie będę uciekał od amerykańskich rolls w różnych kompozycjach smakowych. W naszej karcie znajdzie się też toro, czyli podbrzusze tuńczyka, które jest uważane za kwintesencje sushi, a zarazem dość rzadko występuje w Polsce. Na pewno w karcie pojawi się też tradycyjna japońska zupa ramen, ale też akcenty koreańskie w postaci kimchi - kwaszonej kapusty na ostro oraz wieprzowiny słodko-ostrej - wymienia właściciel. W planach jest też wprowadzenie japońskich alkoholi.

Lokal będzie nawiązywał do tradycyjnego wystroju japońskich restauracji. Lampiony tworzone sztuką origami, wnętrza "oplecione" linami. Wszystko zachowane w eleganckim stylu.

Otwarcie lokalu planowane jest w drugiej połowie maja.

Zobacz także: II Kieleckie Dni Biznesu

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak Disney wzbogacił przez lata swoje portfolio?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kielce.naszemiasto.pl Nasze Miasto