Spis treści
Warzywa i mięso na grilla
Sezon na grilla wciąż trwa. To doskonała opcja na spędzenie czasu z rodziną czy znajomymi na świeżym powietrzu. Jednak nie zawsze pogoda nam sprzyja. Wówczas warto przygotować przyjęcie w domu.
Najpopularniejsze potrawy z grilla to:
- ziemniaki z grilla,
- żeberka z grilla,
- karkówka z grilla,
- kiełbasa z grilla,
- szaszłyki,
- warzywa z grilla, np. cukinia, papryka.
Krok po kroku - jak zrobić soczystą karkówkę z grilla?
Jedną z najczęściej wybieranych potraw jest karkówka z grilla. Jak sprawić, by była miękka i soczysta za każdym razem? Wystarczy przestrzegać kilku wskazówek:
- nie wybieraj dużych kawałków karkówki, najsmaczniejsze są kawałki ważące do 2 kg,
- najsmaczniejsze jest mięso przerośnięte jasnym, lekko różowym tłuszczem,
- plastry mięsa powinny mieć ok. 1 cm grubości,
- zawsze wybieraj świeże lekko różowe mięso,
- mięso należy zamarynować - im dłużej, tym lepiej, dobrze jest zostawić karkówkę w marynacie na całą noc,
- nie wrzucaj zimnej karkówki na rozgrzany tłuszcz - wyjmij mięso z lodówki wcześniej.
Mamy dla Ciebie przepis na marynatę do karkówki z ketchupu i musztardy. To prosta do przygotowania marynata, która sprawi, że mięso będzie miękkie i aromatyczne. Sekret tkwi w occie, który jest składnikiem ketchupu. To dzięki niemu karkówka nie będzie twarda i gumowata - ocet rozpuszcza część białek zawartych we włóknach mięśniowych, co sprawia, ze karkówka staje się bardziej miękka. Podobnie działa sok z cytryny.
Tak zamarynowaną karkówkę możesz z powodzeniem usmażyć na grillu, a także na patelni. Danie proponujemy podać z ulubionym sosem, np. czosnkowym, pieczonymi ziemniakami i porcją sałatki, np. z tego przepisu: ekspresowa sałatka z 3 składników.
Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak zrobić zieloną sałatkę do obiadu.
Przepis na marynatę do karkówki na grilla
(porcja na 4 plastry karkówki, czas przygotowania: marynowanie 1 dzień, grillowanie lub smażenie na patelni: ok. 20 min.)

Składniki:
- 4 łyżki ketchupu
- 4 łyżeczki ostrej musztardy
- 1/2 łyżeczki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki chili
- 1/3 łyżeczki pieprzu
Jak zrobić marynatę do karkówki?
- W małej miseczce wymieszaj ketchup z ostrą musztardą.
- Dodaj przyprawy: sól, pieprz, chili, czosnek.
- Całość wymieszaj.
- Do osobnego naczynia wkładaj po plastrze karkówki smarując go przygotowaną marynatą z obu stron. Zrób tak z każdym plastrem mięsa i wykorzystaj całą marynatę.
- Przykryj naczynie folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.
Jak zrobić karkówkę z patelni? Przepis
- Wyjmij karkówkę z lodówki i poczekaj, aż będzie miała temperaturę pokojową.
- Patelnię lekko natłuść olejem. Jeśli smażysz karkówkę na patelni grillowej możesz ją jedynie przetrzeć olejem za pomocą ręcznika papierowego.
- Nastaw niewielki ogień.
- Na rozgrzaną patelnię kładź plastry karkówki i smaż powoli z obu stron na złoty kolor.
Karkówka z grilla gotowa. Życzymy smacznego!
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Rozpocznij sezon grillowy

Orion
Orion 2X Mata Teflonowa Do Grillowania Pieczenia Grilla 40X33Cm

Biowin
Biowin Wędzarnia balkonowa z regulacją pojemności termometr 330007

Activa
Grill Węglowy Activa Mastercook Beczka Ruszt Żeliwny 71x35cm 11260

Activa
Activa Grill Wahadłowy Na Trójnogu Węglowy Stal Emaliowana Lakierowana
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Największa od dziesięcioleci susza we Francji