W skrócie
Sernik bez sera - śmietanowiec na Wielkanoc i nie tylko
Szukasz czegoś lżejszego niż tradycyjny sernik z przepisu babci? Mamy dla Ciebie przepis na ciasto o nazwie śmietanowiec, które nie jest sernikiem, ale w smaku bardzo go przypomina. Masa z ubitych białek, budyniu śmietanowego w proszku i kwaśnej śmietany jest puszysta i lekka. Słodki śmietanowo-kakaowy smak uzupełnia dodatek kwaśnych wiśni.
Śmietanowiec na kruchym cieście może z powodzeniem zastąpić sernik. Ciasto jest lżejsze, choć słodyczy i kalorii dostarcza sporo. Jeśli zależy nam, by przysmak jeszcze bardziej odchudzić, warto zastąpić cukier w przepisie jego zdrowszymi zamiennikami, np. stewią lub ksylitolem.
Sernik bez sera - śmietanowiec na kruchym cieście - przepis
(czas przygotowania: ok. 45 min, czas pieczenia: 1 godzina)

Składniki
- 3 szklanki mąki
- 250 g margaryny lub masła
- 5 jajek (oddzielnie żółtka i białka)
- 1/2 szklanki cukru + 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 800 g kwaśnej śmietany 18%
- mrożone wiśnie
Jak zrobić śmietanowiec krok po kroku?
Przygotowanie
Zacznij od przygotowania kruchego ciasta: Na stolnicy posiekaj mąkę z masłem, dodaj żółtka, 1/2 szklanki cukru, kakao i proszek do pieczenia. Zagnieć kruche ciasto, owiń folią spożywcza i schowaj do lodówki.
Nasza rada: 1/3 ciasta możesz odkroić, owinąć filią spożywczą i schować do zamrażarki, dzięki temu będzie łatwiej ją zetrzeć na wierzch ciasta.
Białka ubij, dodając stopniowo cukier. Gdy masa będzie już sztywna, zmniejsz obroty miksera na najmniejsze i wsyp budynie oraz porcjami dodaj kwaśną śmietanę.
Większą część ciasta (2/3) rozwałkuj i przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Na ciasto wyłóż masę śmietanową, poukładaj na wierzchu wiśnie i zetrzyj resztę ciasta.
Piecz w 180 stopniach przez ok 1 godzinę.
Akcesoria do pieczenia!

Berlinger Haus
Berlinger Haus Zestaw Noży 8 Częściowy Na Stojaku Burgundy ...

Kuchenprofi
Kuchenprofi 3 Łopatki Do Ciasta Składane 13X14,5 Cm (805820003)
Gotowe i przestudzone ciasto możesz posypać jeszcze cukrem pudrem, nadając mu bardziej odświętny wygląd. Smacznego!
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Sytuacja cenowa w branży mięsnej w Polsce