Są już pierwsze ogródki gastronomiczne na Rynku w Kielcach. W tym sezonie mają wyglądać inaczej

Agata Kowalczyk
Agata Kowalczyk
Udostępnij:
Na kieleckim Rynku pojawił się już pierwszy ogródek gastronomiczny, ale jeszcze nie jest czynny. W tym sezonie będą wyglądać inaczej, restauratorzy muszą spełnić nowe,wyższe wymagania.

Są już pierwsze ogródki gastronomiczne na Rynku w Kielcach. W tym sezonie mają wyglądać inaczej

Nowe standardy, które muszą spełnić ogródki gastronomiczne wprowadził prezydent Kielc rozporządzeniem z 22 grudnia 2022 roku. Restauratorzy czują się zaskoczeni i kwestionują nowe wymagania, ale mimo tego liczba wniosków o wydanie zgody na zajęcie terenu pod ogródek jest taka sama jak w ubiegłym sezonie.

Mimo nowych wymagań liczba wniosków o uruchomienie ogródków w centrum miasta nie spała. Muszą oni otrzymać decyzję lokalizacyjną a potem zgodę na zajęcie pasa drogowego. Ta dwa dokumentny pozwalają na uruchomienie ogródka.

- Do piątku, 22 kwietnia Miejski Zarząd Dróg wydał 45 decyzji lokalizacyjnych dla sezonowych ogródków restauracyjnych oraz 18 decyzji na zajęcie pasa drogowego (dane nie dotyczą płyty Rynku) – informuje Jarosław Skrzydło, rzecznik prasowy Miejskiego Zarząd Dróg w Kiecach. - Restauratorzy występowali z wnioskami o utworzenie ogródka na ulicach: Rynek (pierzeje), Kapitulna, Bodzentyńska, Leonarda, Planty, Piotrkowska, Sienkiewicza, Staszica, Paderewskiego, Orla. Są to te same lokalizacje co w latach ubiegłych.

W tym sezonie ogródki nie mogą być ogrodzone tradycyjnymi parkanami. Będę one dopuszczone tylko w miejscach, gdzie graniczą z ulicami, na których odbywa się ruch samochodowy. W innych miejscach, jeśli właściciel chce postawić ogrodzenie, to może użyć do tego drewnianych donic, wypełnionych naturalnymi roślinami. Ale nie mogą to być iglaki, rośliny z kłującymi częściami czy łatwo rozsiewające się. Nie mogą one powodować dyskomfortu u gości. Nie będzie również zgody na sztuczną trawę.

Zmiany dotyczą także mebli, mają być eleganckie, kawiarniane i w stonowanej kolorystyce. Nie mogą to być stołki barowe, leżaki czy skrzynki po jabłkach. Parasole powinny być składana z napisami tylko na obrzeżach.

Ogródki mają być wolne od muzyki i wydarzeń transmitowanych na telebimach, dopuszczone będą tylko we wnętrz lokalu.

- Po otrzymaniu zgody na zajęcie pas drogowego restaurator może otworzyć ogródek. Ogródek powinien być zaaranżowany i użytkowany zgodnie  z nowymi wytycznymi ujętymi w zarządzeniu prezydenta, co będzie kontrolowane – dodaje rzecznik.

Zwykle ogródki są otwierane na długi weekend majowy.

Restauratorzy zapłacą za zajęcie terenu pod ogródek, tyle co przed pandemią, czyli złotówkę za metr kwadratowy za dobę. W ubiegłym sezonie stawka wynosiła tylko grosz.

Większość ogródków tradycyjnie ruszy w długi weekend majowy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie