Rozpoczął się Festiwal Smaku w Kielcach. Restauracje przygotowały pyszności
W LuZtrze zjemy w ramach przystawki tapasy z krewetką, halloumi, mozzarella, w ramach dania głównego - pierś z kaczki z pieczonym batatem i cukinia na sosie malinowo-żurawinowym. Na deser przygotowano lody Tricolore italiano (parmezan, wasabi, burak) na ogniu, a w roli drinka wystąpi penicillin (whisky, cytryna, miód, imbir).
W Azzurro zjemy na przystawkę fiorella's frittes (fritelle), na danie główne lazanię z warzywami, deser bananowo-czekoladowy oraz drink - grejpfrutowa mimoza.
- Mam nadzieję, że to wydarzenie ożywi nieco rynek gastronomiczny, ponieważ styczeń jest dla nas dość trudnym miesiącem. Zapraszamy serdecznie do degustacji - podkreśla Rafał Potkański, współwłaściciel LuZtra oraz menadżer Azzurro.
Celem festiwalu jest zachęcenie do odkrywania nowych smaków oraz odwiedzania najsmaczniejszych lokali w mieście, a głównym założeniem jest aktywizacja życia miasta i jego mieszkańców, promowanie idei „Slow Food” oraz wspieranie lokalnej przedsiębiorczości gastronomicznej. Najwyższy poziom kulinarny, różnorodność, kreatywność, świetna atmosfera, miła obsługa – to cechy, które wyróżniają najsmaczniejsze restauracje i najsłodsze kawiarnie biorące udział w projekcie.
Przez pięć dni od 16 do 20 stycznia, od poniedziałku do piątku, restauracje oraz kawiarnie zaproponują specjalnie przygotowane na tę okazję wyjątkowe dania w festiwalowych cenach.
Przystawka i danie główne to koszt 49 złotych, deser 19 złotych, drink lub wino 15 złotych.
Czytaj także:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?