Przepyszny konkurs cukierniczy w Zakładzie Doskonalenia Zawodowego w Kielcach. Były piękne tarty
W konkursie wystartowało siedem ekip dwuosobowych. Wszyscy zawodnicy i zawodniczki są z klas branżowych i technikum o profilu kucharskim, ale jak się okazało w cukiernictwie również radzą sobie wyśmienicie.
Każda z ekip na wykonanie i zaprezentowanie swojej autorskiej kreacji ma trzy godziny. Do wykonania były dwie tarty o średnicy 25 centymetrów. Produktami obowiązkowymi do wykorzystania w tarcie była czekolada oraz masło i śmietanka 32-procent. Reszta składników była dowolna.
Tarty prezentowały się i smakowały wyśmienicie, a poziom okazał się być bardzo wysoki i wyrównany. Jak podkreślało jury – tarta jest trudnym do wykonania deserem, ponieważ ciasto powinno być idealnie kruche – nie za twarde i nie za miękkie. Do tego trzeba się postarać, by zrównoważyć smaki w kremach.
Prace zawodników oceniało jury w składzie Marlena Stępniewska (La Baguette Kielce), Katarzyna Sajecka (Świat Słodyczy), Grzegorz Kozubek (cukiernik) oraz Kamil Piwowarczyk (Fundacja Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy).
Pierwsze miejsce zajęły Martyna Wiater i Natalia Wąś. Przygotowały tartę z kremem z białej czekolady i jogurtu z musem malinowym, coulis z owoców leśnych i karmelem z cytrusów. Dekoracja powstała z temperowanej czekolady, kwiatów i owoców. - Było to trudne zadanie, ale jesteśmy zadowolone z efektu i wszystko udało się zgodnie z planem. Jeśli chodzi o pierwsze miejsce to miałyśmy oczywiście nadzieję, ale nie byłyśmy przygotowane na zwycięstwo. Niemniej, bardzo się cieszymy – powiedziały nam zwyciężczynie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?