Podczas remontu ulicy w centrum Kielc powstała pochylnia dla niepełnosprawnych, która budzi obawy pieszych. Zobacz zdjęcia i film

Agata Kowalczyk
Agata Kowalczyk
Przy alei IX Wieków Kielc przy połączeniu jej z ulicą Cichą w Kielcach powstała pochylnia, która ma służyć osobom niepełnosprawnym, ale budzi obawy innych użytkowników chodnika.
Przy alei IX Wieków Kielc przy połączeniu jej z ulicą Cichą w Kielcach powstała pochylnia, która ma służyć osobom niepełnosprawnym, ale budzi obawy innych użytkowników chodnika. Mikołaj Opatowski
Udostępnij:
Przy alei IX Wieków Kielc przy połączeniu jej z ulicą Cichą w Kielcach powstała pochylnia, która ma służyć osobom niepełnosprawnym czy rodzicom, którzy pchają wózek z dzieckiem. - Wybudowano ją w zagłębieniu terenu tuż przy wejściu do budynku. Będzie tu dochodzić do wypadków – alarmują mieszkańcy.

Głęboka pochylnia budzi strach

- Tuż przy wejściu do budynku przy alei IX Wieków Kielc powstała pochylnia, którą wybudowano w zagłębieniu terenu. Osoby, które wychodzą z budynku po zrobieniu dwóch, trzech kroków mogą wpaść do metrowego zagłębienia – dodaje Czytelnik. - Miejsce nie ma barierek, nie jest oznakowane. Nawet, gdy się pojawi ta infrastruktura, to taki wykop wygląda fatalnie. Budowla jest toporna i psuje otoczenie remontowej ulicy Cichej, która zmieniła wygląd, przybyło na niej zieleni ale niestety tego wszystkiego nie będzie widać.

Czytelnik przyznaje, że na ulicy Cichej od strony alei IX Wieków Kielc są schody, które są przeszkodą dla osób niepełnosprawnych poruszających się na wózku ale do ulicy można dotrzeć od strony ulic Pelca i Silnicznej.

Są schody i musi być pochylnia

Jarosław Skrzydło, rzecznik prasowy Miejskiego Zarządu Dróg wyjaśnia, że ulica Cicha kończy się skarpą o dużym spadku i konieczna była budowa schodów, które są niedostępne dla osób poruszających się na wózkach. - Podczas budowy czy remontu dróg projektant obligatoryjnie wprowadza udogodnienia dla osób niepełnosprawnych i tak zrobił w tym miejscu – wyjaśnia.

Dodaje, że pochylnia zostanie odpowiednio zabezpieczona.
- Zgodnie z dokumentacją od strony alei IX Wieków Kielc zostanie wstawiona przeszkolona bariera. Wykonawca deklaruje, że powinna ona być zainstalowana do połowy stycznia – informuje rzecznik.

Jak już pisaliśmy budowa ulicy Cichej miała się zakończyć w listopadzie, ale na wniosek wykonawcy termin został przesunięty na 15 marca 2022 roku.

W grudniu zakończyła się zasadnicza część prac. Do wykonania zostały prace brukarskie na krótkich odcinka ulicy przy połączeniu z ulica Silniczną oraz aleja IX Wieków Kielc. Jeśli pozwolą warunki atmosferyczne, te roboty powinny się zakończyć do połowy stycznia. Wykonawca oczekuje jeszcze na dostawę opraw oświetleniowych, które trzeba zamontować na stojących już słupach latarni.

W marcu planowana jest instalacja małej architektury, czyli ławek i kwietników.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Witold Waszczykowski o stałej obecności armii USA w Polsce

Wideo

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

18 sekunda filmu
widać gdzie powinna być pochylnia dla niepełnosprawnych.

Jeżeli nawet jakieś centymetry należą do budynku Platinium to trzeba było rozmawiać i zawrzeć jakieś porozumienie.
R
Rozebrać ten kanał
Wiedziałem, wiedziałem ,wiedziałem !!! już pod artykułem z 6 grudnia widziałem że będzie wielkie gawno i jeszcze ktoś do tego wpadnie.

To jest absolutnie nie do przyjęcia, Inspekcja powinna zakwestionować tę inwestycję.

A można było normalnie pod drugiej stronie schodów zrobić pochylnie wzdłuż tego muru z piaskowca, jest na tyle długa ściana że spokojnie wyciągnęli by ją w kierunku Cichej tj. nawet kontynuacja chodnika na Cichej.

Absolutnie do poprawki, nie akceptujemy takiej fuszerki projektanta.

Kto zaakceptował taki projekt?
Więcej informacji na stronie głównej Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie