Kulinarny Dzień Dziecka w Galerii Korona odbywał się strefie food court – części restauracyjnej centrum handlowego. W sobotę odwiedziło ją więcej niż zazwyczaj kilkuletnich dzieci, które w towarzystwie rodziców postanowiły poprzez naukę gotowania miło spędzić czas. Dla najmłodszych przyszykowano dwa stanowiska. Na jednym musiały przygotować pizzę, na drugim słodki przysmak w postaci lizaka. Przyrządzić włoskie danie postanowiły Roksana, Przemek i Dawid, dzieci Agnieszki Winiarczyk z Zagnańska. Ich dzielnym kulinarnym poczynaniom mama przyglądała się z wielką uwagą.
- Przyszliśmy tu, bo chciałam żeby dzieci nie tylko miały dość nietypową okazję do zabawy, ale żeby też zobaczyły, że przygotowywanie dań to wcale nie taka prosta sprawa. I żeby się tego troszkę poduczyły – przyznała z uśmiechem pani Agnieszka.
Takich najmłodszych było więcej. Dziewięcioro zdecydowało się wziąć udział w specjalnej kulinarnej zabawie. Musiały przygotować dwa dania: sałatkę z makaronu, szynki i marynowanych buraczków oraz mus czekoladowy z malinami i płatkami. Zabawy było przy tym wiele, a najlepsi otrzymali nagrody. Aby je zdobyć, musieli się wykazać, ponieważ prowadzącym i zarazem sędzią konkursu był Jerzy Pasikowski z Warszawy, uczestnik, laureat oraz juror kulinarnych konkursów krajowych i zagranicznych.
Dzieci mogły też asystować szefom kuchni z sieci restauracji Olimp (Łukasz Bularz i Sławomir Słonina) oraz firm Nestlé (Jerzy Pasikowski i Sebastian Stellwag) i Bonduelle (Michał Góra), którzy jednocześnie gotowali między innymi takie potrawy jak polędwiczka wieprzowa z zielonymi szparagami i kaszą z amarantusa w sosie bernez czy burrito meksykańskie.
Strefa Biznesu: Co dalej z limitami płatności gotówką?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?