Tłumy podczas trzeciego dnia Street Food Festiwal w Kielcach
Niedziela, 8 maja to ostatni dzień festiwalu food trucków w Kielcach. Na popularnej "Sienkiewce" pojawiały się prawdziwe tłumy, a kucharze mieli ręce pełne roboty. Wśród potraw królowały belgijskie frytki, burgery, kurczaki w panierce, sushi, bowle, smaki karaibskie, ale też coś bardziej niespotykanego, jak świńskie uszy i bycze jaja. W sumie podczas Street Food Polska Festival można było spróbować kuchni z 24 mobilnych restauracji serwujących najlepsze w Polsce jedzenie uliczne.
W truckach znajdowały się między innymi potrawy kuchni hiszpańskiej, amerykańskiej, węgierskiej, azjatyckiej i polskiej. Były dania mięsne i wegetariańskie. Nie brakowało również nowości, jak kuchnia słowacka, w menu z knedlami, wyprażonym syrem i zupą gulaszową. Food Truck White Rabbit, za którego kuchnię odpowiada Jerry Śliwka z Centralnego Biura Smaku zaprosił z kolei na pikantną i charakterną kuchnię teksańską, między innymi zupę kukurydzianą.
Wielkie zainteresowanie wzbudzał też food truck Walentego Kani, który serwował świńskie uszy, kanapkę z przeponą, końskie policzki i kiełbasę czy bycze jaja.
Street Food Polska to marka obejmująca nie tylko największy serwis poświęcony street foodowi w Polsce recenzujący i stale weryfikujący jakość dań serwowanych przez polskie food trucki, restauracje i bary, ale również organizator zlotów, imprez, współpracujący wyłącznie z najlepszymi food truckami w kraju.
Zobaczcie zdjęcia z niedzieli na Street Food Festiwal w Kielcach
Obejrzyj też relację z soboty:
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?