Nowy plac Wolności w Kielcach. Zobacz jak będzie wyglądał po przebudowie (WIDEO, ZDJĘCIA)

Redakcja
Dodaj komentarz:
Udostępnij:
Dwa oczka wodne, amfiteatr z kamieni wydobytych ze świętokrzyskich kopalń, mnóstwo zieleni, miejsc do relaksu dla dzieci i dorosłych oraz podziemny parking, tak ma wyglądać plac Wolności w Kielcach po przebudowie.

W poniedziałek rozstrzygnięto konkurs architektoniczny na zagospodarowania placu Wolności w Kielcach. Do udziału w nim zakwalifikowano 48 pracowni architektonicznych ale prace nadesłało tylko 17 zespołów. To z nich wybrano laureatów konkursu. Za najciekawszą uznano koncepcję przygotowaną przez krakowską pracownię eM4 ( ta firma zaprojektowała między innym przebudowę Rynku w Starachowicach).

ZOBACZ WIĘCEJ ZDJĘĆ:

Plac Wolności w Kielcach - nagrodzone i wyróżnione prace

Plac Wolności w Kielcach - pozostałe prace konkursowe

Wystawa projektów przebudowy Placu Wolności

- Plac będzie piękny i przyjazny ludziom – mówią autorzy projektu Marcin Brataniec i Urszula Foczek-Brataniec. – Projektując go chcieliśmy nawiązać do tożsamości Kielc, bo to jedyne miasto, które znajduje się na takim bogactwie geologicznym. Dlatego w skarpie widzimy amfiteatr wykonany z kamieni wydobywanych w waszych kopalniach. Przed powstaniem pracy byliśmy w Kielcach kilkakrotnie aby zapoznać się ze złożami. To miejsce będzie można wykorzystać na organizację imprez ale będzie pełniło także role edukacyjną.

W skarpach przy placu znajdzie się oczko wodne o powierzchni około 100 metrów, kładka, mnóstwo schodków i przejść. – Woda może być w formie kaskady czy fontanny, nie narzucamy rozwiązania, na dalszym etapie prac zostanie ono wybrane. Na pewno woda będzie zasilana strumyczkiem – dodaje Urszula Forczek-Brataniec. – To ma być zacienione miejsce służące odpoczynkowi. Przy wodzie znajdą się drewniane siedziska oraz leżaki.
To nie koniec wody na placu. Drugie oczko powstanie na płycie placu, który ma być wyłożony granitowymi płytami przeplatanymi mnóstwem zieleni w formie wysp. Ta część placu jest przewidziana na uroczystości państwowe.
Pod placem powstanie parking. Wjazd do niego będzie od strony ulicy Mickiewicza a wyjazd w ulicę Śniadeckich. Taki układ zapełni płynną komunikacją.

Atrakcje placu podkreśli oświetlenie, stojące lampy, punkty świetlne zamontowane w nawierzchni i specjalna iluminacja.

-Plac był trudny do zaprojektowania przede wszystkim dlatego, że ma spełnić wiele funkcji. Musieliśmy połączyć rekreację z ruchem samochodowym, który będzie wymuszał podziemny parking czy uroczystości państwowe, które mają się odbywać na placu przy pomniku Józefa Piłsudskiego z terenem przeznaczonym na zabawę dla dzieci – tłumaczy Marcin Brataniec. – Aby spełnić oczekiwania mieszkańców staraliśmy się ich poznać i na przykład spędzaliśmy czas w barach i kawiarniach przy placu, obserwując i podsłuchując.

Laureaci otrzymają nagrodę w wysokości 30 tysięcy złotych i zaproszenie do opracowania projektu budowlanego. Plac ma być przebudowany do 2020 roku za unijne pieniądze.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie