MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W sierpniu 2017 roku grupa kucharzy z Kielc i Krakowa...

Niesamowite rekordy Polski. Zobacz, które pobito w Kielcach

Parzybroda

W sierpniu 2017 roku grupa kucharzy z Kielc i Krakowa ustanowiła rekord Polski w parzeniu… parzybrody. Tradycyjnej świętokrzyskiej potrawy nie zabrakło dla nikogo, bo ugotowano jej ponad 1000 litrów. To tradycyjne świętokrzyskie danie na bazie kapusty, ziemniaków i boczku. Potrawa posmakowała kielczanom, bo chętnych do jej spróbowania nie brakowało. W sumie ugotowano aż 1100 litrów smacznej zupy. Nad jej przyrządzeniem już od rana czuwali przedstawiciele Fundacji Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy w składzie: Hubert Sanecki, Rafał Korus, Krzysztof Zamczyk, Mateusz Galiszewski, Marek Skotnicki, Grzegorz Bracha i Maciej Musiał. Wspomagali ich reprezentanci Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników z Krakowa – Marcin Polus oraz Leszek Kawa. O prawidłowy przebieg bicia rekordu zadbał sędzia Janusz Marciniewski z Polskiego Związku Lekkiej Atletyki, który potwierdził, że takowy rekord padł. Dotychczas wynosił on około 700 litrów.

Zobacz również

„Lewandowski jest świetny, ale już za stary”. Legenda Barcelony bezlitosna dla Polaka

„Lewandowski jest świetny, ale już za stary”. Legenda Barcelony bezlitosna dla Polaka

Sabalenka odgraża się Świątek, a Polka nie pozostaje Białorusince dłużna

Sabalenka odgraża się Świątek, a Polka nie pozostaje Białorusince dłużna

Polecamy

Zamek Księcia Henryka to perła Karkonoszy. Odwiedź go, zanim pojawią się tłumy

Zamek Księcia Henryka to perła Karkonoszy. Odwiedź go, zanim pojawią się tłumy

Jak wakacyjny rejs, to tylko tam! Czekają na ciebie niezapomniane przygody

Jak wakacyjny rejs, to tylko tam! Czekają na ciebie niezapomniane przygody

Za każdym razem obierasz pieczarki? W ten sposób sam sobie szkodzisz

Za każdym razem obierasz pieczarki? W ten sposób sam sobie szkodzisz