Niesamowite rekordy Polski. Zobacz, które pobito w Kielcach
Parzybroda
W sierpniu 2017 roku grupa kucharzy z Kielc i Krakowa ustanowiła rekord Polski w parzeniu… parzybrody. Tradycyjnej świętokrzyskiej potrawy nie zabrakło dla nikogo, bo ugotowano jej ponad 1000 litrów. To tradycyjne świętokrzyskie danie na bazie kapusty, ziemniaków i boczku. Potrawa posmakowała kielczanom, bo chętnych do jej spróbowania nie brakowało. W sumie ugotowano aż 1100 litrów smacznej zupy. Nad jej przyrządzeniem już od rana czuwali przedstawiciele Fundacji Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy w składzie: Hubert Sanecki, Rafał Korus, Krzysztof Zamczyk, Mateusz Galiszewski, Marek Skotnicki, Grzegorz Bracha i Maciej Musiał. Wspomagali ich reprezentanci Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników z Krakowa – Marcin Polus oraz Leszek Kawa. O prawidłowy przebieg bicia rekordu zadbał sędzia Janusz Marciniewski z Polskiego Związku Lekkiej Atletyki, który potwierdził, że takowy rekord padł. Dotychczas wynosił on około 700 litrów.