Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kimchi, po polsku nazywana też kimczi, to fermentowana...
fot. Portuguese Gravity/unsplash.com

Naturalne probiotyki – 10 produktów, które hamują stan zapalny. To nie tylko ogórki kiszone i zakwas, ale też kimchi i kombucha

Kimchi

Kimchi, po polsku nazywana też kimczi, to fermentowana kapusta pekińska. Pochodzi z Korei, gdzie stanowi tradycyjne danie przygotowywane w niezliczonych wersjach z różnymi dodatkami. Najczęściej są to papryczki chili, imbir, rzodkiew, czosnek czy szczypiorek, a także solone przetwory rybne, takie jak np. pasta krewetkowa czy sos rybny, niewielka ilość cukru oraz większa dawka soli. Kimchi zawiera probiotyczne bakterie Lactobacillus, ale także Lactococcus czy Leuconostoc. Liście kapusty najpierw moczy się w solance, a następnie naciera pastą z przypraw, dodaje rozdrobnione warzywa i pozostawia w słoju, by sfermentowały, przy czym dodatek rybny wcale nie jest niezbędny. Obecnie świeże kimchi można już kupić w niektórych sklepach.

Zobacz również

Nowe drogi połączą Zduńską Wolę z gminą Zapolice ZDJĘCIA

Nowe drogi połączą Zduńską Wolę z gminą Zapolice ZDJĘCIA

Świątek o dominacji w kobiecym tenisie i dzisiejszym meczu z Raducanu

Świątek o dominacji w kobiecym tenisie i dzisiejszym meczu z Raducanu

Polecamy

Masz zaparcia i zły nastrój? Wypróbuj ten napój. To tani balsam dla jelit i skóry

Masz zaparcia i zły nastrój? Wypróbuj ten napój. To tani balsam dla jelit i skóry

Deszczowa i pochmurna majówka? Pogoda nie będzie rozpieszczać

Deszczowa i pochmurna majówka? Pogoda nie będzie rozpieszczać

Madera dla całej rodziny: Przewodnik po siedmiu najlepszych atrakcjach

Madera dla całej rodziny: Przewodnik po siedmiu najlepszych atrakcjach