Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kiszonki stanowią doskonałe źródło bakterii kwasu mlekowego,...
fot. Rawpixel/Getty Images

Kto powinien częściej jeść ogórki kiszone? Skorzystają: układ pokarmowy, figura i odporność. W tych schorzeniach warto sięgać po kiszonki

Wysoki poziom cholesterolu

Kiszonki stanowią doskonałe źródło bakterii kwasu mlekowego, które mają zdolność przetwarzania cholesterolu w sterole. Związki te w łagodny sposób hamują wchłanianie cholesterolu w jelicie, a dzięki temu obniżają jego stężenie we krwi. To sugeruje, że regularne jedzenie kiszonek może zmniejszyć odkładanie się blaszki miażdżycowej w ścianach naczyń krwionośnych, która jest jedną z głównych przycyzn rozwoju zawału serca.

Zobacz również

Kino Mikro zaprasza w magiczną podróż do świata Studia Ghibli

Kino Mikro zaprasza w magiczną podróż do świata Studia Ghibli

Piast bliżej utrzymania. Dwa gole także z Wartą, choć bywało nerwowo

Piast bliżej utrzymania. Dwa gole także z Wartą, choć bywało nerwowo

Polecamy

Ten produkt nie tylko polepsza trawienie. Może zmniejszyć objawy ADHD u dzieci

Ten produkt nie tylko polepsza trawienie. Może zmniejszyć objawy ADHD u dzieci

Profesor zaniepokojony zmianami w polskiej edukacji. Idziemy w złym kierunku

Profesor zaniepokojony zmianami w polskiej edukacji. Idziemy w złym kierunku

Młody człowiek spadł z wysokości około sześciu metrów. Nie przeżył

Młody człowiek spadł z wysokości około sześciu metrów. Nie przeżył