Karmel jak płynne złoto. Przepis na słony karmel i sos karmelowy. Jak zrobić w domu? Idealny dodatek do ciast, kawy i deserów

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Sos karmelowy to pyszny dodatek do deserów. Zobacz, jak jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Sos karmelowy to pyszny dodatek do deserów. Zobacz, jak jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
5 kwietnia to Dzień Karmelu. Uczcij to bardzo słodkie święto przygotowując w domu pyszny sos karmelowy. To idealny dodatek do kawy, ciast i deserów. Podpowiadamy, jak samodzielnie zrobić karmel, słony karmel i sos karmelowy. Zobacz wskazówki i wypróbuj nasz przepis. Polecamy!

W skrócie

Karmel, słony karmel i sos karmelowy

Sos karmelowy to pyszny dodatek do deserów. Ma charakterystyczny smak i piękny, bursztynowy kolor. Powstaje z karmelu, tzn. poprzez karmelizowanie cukru, czyli podgrzanie cukru spożywczego do wysokiej temperatury. Taki karmel po wystygnięciu jest twardy, szklisty i można z niego zrobić cukierniczą dekorację. Dopiero po dodaniu do karmelu śmietanki kremówki i masła otrzymamy pyszny, płynny sos.

Sos karmelowy pasuje do:

  • kawy,
  • lodów,
  • gofrów,
  • bitej śmietany,
  • ciast,
  • naleśników.

Smak sosu karmelowego możemy wzbogacić według upodobania. Dobrym pomysłem jest dodanie odrobiny soli morskiej. Otrzymamy wówczas słony karmel. Możemy także dodać do sosu wanilię lub pastę waniliową lub odrobinę mocnego espresso.

Sos karmelowy można zrobić na dwa sposoby:

  • na sucho tzn. cukier rozpuszczamy na suchej patelni i dopiero, gdy będzie złoty, dodajemy wodę i śmietankę, ta metoda jest szybka i prosta, ale musimy kontrolować temperaturę - cukier nie może się zbyt spalić, bo będzie gorzki,
  • na mokro tzn. na patelnię wsypujemy cukier i dodajemy 2 łyżki wody, następnie podgrzewamy tak długo, aż zmieni kolor na lekko bursztynowy, ta metoda jest dłuższa.

Gofry jak na wakacjach

miejsce #1

Camry

Camry CR 3025 Gofrownica 1500 W

184,70 zł119,90 zł-35%
miejsce #2

KRUPS

KRUPS FDK 251

223,45 zł152,00 zł-32%
miejsce #4

Dezal

Dezal 301.7 XL Biały

449,00 zł393,55 zł-12%
miejsce #7

Dezal

Dezal 301.5B czarny

369,00 zł339,99 zł-8%
miejsce #8

Adler

Adler AD 3036 gofrownica czarna

118,00 zł
miejsce #9

MPM

MPM MGO-13

138,49 zł
miejsce #10

Dezal

Dezal 301.4

269,90 zł
Materiały promocyjne partnera

Mamy dla Ciebie przepis i dokładne wskazówki krok po kroku, jak przygotować karmel i sos karmelowy.

Uwaga: pamiętaj, że rozpuszczony cukier jest bardzo gorący, a w połączeniu z wodą pryska - zachowaj ostrożność.

Zobacz, jak przygotować sos karmelowy

Przepis na karmel i sos karmelowy

(czas przygotowania: ok. 20 min)

Karmel gotowy. Smacznego!
Karmel gotowy. Smacznego! Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 100 g cukru
  • 100 ml wody
  • 200 ml śmietanki 30%
  • łyżka masła
  • opcjonalnie szczypta soli morskiej

Jak zrobić sos karmelowy?

  1. Wsyp cukier na suchą patelnię, tak by rozłożył się równą warstwą po całej powierzchni patelni.
  2. Włącz średni ogień i poczekaj aż cukier się rozpuści. Nie mieszaj cukru.
  3. Gdy cukier się rozpuści wlej ostrożnie wodę i mieszając drewnianą łyżką. Uważaj, by się nie poparzyć.
  4. Mieszaj aż rozpuszczą się wszystkie grudki cukru.
  5. Odstaw patelnię na bok, wlej śmietankę i mieszaj.
  6. Ponownie postaw patelnię na ogniu, dodaj masło.
  7. Gotuj sos przez ok. 3 min. aż będzie gęstszy. Cały czas mieszaj sos łyżką.
  8. Gotowy sos przelej do słoiczka i przechowuj w lodówce.

Życzymy smacznego!

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Gotuj smacznie i zdrowo!

miejsce #1

Berlinger Haus

BerlingerHaus Zestaw Noży 6el Emerald (BH2511)

200,37 zł99,00 zł-51%
miejsce #2

Tefal

Tefal Trzepaczka K1291714

74,00 zł39,99 zł-46%
miejsce #3

Florina

Florina Łopatka Silikonowa Anide

15,90 zł8,81 zł-45%
miejsce #4

Kuchenprofi

Kuchenprofi tłuczek do mięsa ku-0801052800

208,01 zł138,95 zł-33%
miejsce #5

Fiskars

Fiskars Functional From 1023613

50,34 zł36,00 zł-28%
miejsce #6

Starke Pro

Starke Pro Łyżka do lodów Accessori

21,99 zł16,99 zł-23%
miejsce #8

Gefu

Gefu Termometr do piekarnika G-21870

109,00 zł98,10 zł-10%
miejsce #9

Masahiro

Masahiro Zestaw Noży Sankei 3592224Bb

499,00 zł459,00 zł-8%
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Największa od dziesięcioleci susza we Francji

Materiał oryginalny: Karmel jak płynne złoto. Przepis na słony karmel i sos karmelowy. Jak zrobić w domu? Idealny dodatek do ciast, kawy i deserów - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie