Jak zrobić naleśniki i z czym je podawać? Idealny przepis na ciasto, nie tylko na Dzień Naleśnika

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Naleśniki to danie, które można podawać na słodko i na wytrawnie. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć w galerii, jak zrobić pyszne naleśniki. Przesuwaj zdjęcia gestem lub strzałką.
Naleśniki to danie, które można podawać na słodko i na wytrawnie. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć w galerii, jak zrobić pyszne naleśniki. Przesuwaj zdjęcia gestem lub strzałką. gettyimages.com/VeselovaElena
Udostępnij:
Jak zrobić naleśniki? To proste, jeśli znasz podstawowy przepis na ciasto do naleśników, a to już połowa sukcesu. To jedno z ulubionych dań na śniadanie, obiad czy podwieczorek, szczególnie dla dzieci. Można przygotować je na słodko lub na wytrawnie. Podpowiadamy, jak zrobić pyszne naleśniki i cz czym je podawać. Odpowiedź jest prosta - z tym, co najbardziej lubisz.

W skrócie

Naleśniki popularne na świecie

Naleśniki, czyli placki smażone na rozgrzanej patelni znane są na całym świecie. W lutym obchodzony jest nawet Dzień Naleśnika. Uważa się, że pierwsza wersja tej popularnej potrawy pochodziła z Azji i wykonywana była z mąki ryżowej. Mogła przypominać współczesne sajgonki. Jednak Włosi podkreślają, że we włoskiej Florencji od XVI wieku podawano placki pszenne przypominające współczesne naleśniki. Były polewane miodem i sokiem z pomarańczy. Przepis i sposób podania miał być natomiast wprowadzony przez Katarzynę Medyceńską po poślubieniu króla Francji.

Rodzaje naleśników

Obecnie za najbardziej rozpoznawalne naleśniki uważa się francuskie crêpe. W Paryżu można kupić je na każdym rogu, wprost z budki. Można zjeść je:

  • posypane cukrem pudrem,
  • z sokiem z cytryny,
  • z konfiturą,
  • z bitą śmietaną i owocami,
  • z polewą czekoladową lub kajmakiem.

Popularne są crêpe Suzette, które podaje się z sokiem wyciśniętym ze świeżej pomarańczy wymieszanym z likierem pomarańczowym. Czasem zastępuje się je brandy. Naleśniki są podpalane, alkohol wyparowuje i jednocześnie przyspiesza karmelizację cukru. W Polsce naleśniki najczęściej serwowane są na słodko z twarogiem, dżemem, domową konfiturą lub sezonowymi owocami. Najczęściej podawane są z truskawkami, malinami lub jagodami.

Drugim rodzajem francuskich naleśników jest galettes przygotowywane na bazie mąki gryczanej. Placki faszerowane są wytrawnym nadzieniem. Zamiast mleka czasem dodaje się do ciasta piwo. Ulubione dodatki do naleśników na słono to:

  • żółty ser,
  • wędlina,
  • gotowane lub pieczone mięso,
  • wędzony łosoś z serkiem twarogowym i szczypiorkiem,
  • grillowane warzywa,
  • smażone grzyby,
  • sadzone jajka z pomidorami koktajlowymi,
  • świeże liście szpinaku.

Dużą popularnością na świecie cieszą się również tzw. pancakes, czyli puszyste naleśniki amerykańskie. Ich przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje jedynie 20 minut. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać, a następnie szybko usmażyć na delikatnie natłuszczonej patelni. Najlepiej smakują ze świeżymi owocami, syropem klonowym, a nawet podsmażonym boczkiem.

Jak zrobić naleśniki?

Na początku należy wybrać pszenną mąkę typu 400-500. Ta mąka będzie szczególnie przydatna, gdy chcemy uzyskać delikatne naleśniki. Następnie do ciasta można dodać mleko wymieszane pół na pół z wodą gazową. Ciasto na idealne naleśniki trzeba doprawić szczyptą soli. Cukier można pominąć, gdyż skrobia będzie pochodziła z mąki. Jednak warto odstawić ciasto po wymieszaniu przynajmniej na 15 minut, aby składniki mogły się połączyć. Do ciasta można dodać olej – w wersji wegańskiej – lub rozpuszczone masło. Gotowe ciasto należy smażyć na patelni do naleśników. Powłoki ceramiczne lub teflonowe szybko i równomiernie przewodzą ciepło. Dzięki temu naleśniki smażą się szybko i łatwo zyskują pożądany kolor.

Jak zrobić naleśniki? Kliknij w przycisk, aby zobaczyć porady dotyczące naleśników:

Podstawowy przepis na ciasto na naleśniki

Wiele osób posiada przepis na ciasto naleśniki w swoich rodzinnych zapisach. Inni z doświadczenia i z wprawą robią je nie korzystając już z żadnego przepisu. Jak zrobić naleśniki? Zdradzamy prosty przepis. Przed smażeniem ciasto można doprawić szczyptą gałki muszkatołowej.

Można je np. podać z bitą śmietaną i owocami.
Można je np. podać z bitą śmietaną i owocami. Andrzej Wiktor/archiwum PolskaPress

Jak zrobić naleśniki?

Przepis na około 12 naleśników

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 75 ml mleka
  • 75 ml wody gazowanej
  • Szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • Do smażenia: łyżka masła klarowanego lub oleju

Wykonanie:

  1. Mąkę pszenną należy wymieszać z mlekiem i wodą gazowaną.
  2. Następnie należy dodać jajka.
  3. Całość dokładnie wymieszać za pomocą miksera.
  4. Dodać olej i szczyptę soli.
  5. Ciasto naleśnikowe ma być rzadkie i gładkie. Jeśli ciasto będzie nadal gęste, to można dolać łyżkę płynu.
  6. Ciasto na naleśniki należy odstawić przynajmniej na 15 minut.
  7. Naleśniki trzeba smażyć rozgrzanej patelni na średnim ogniu.

Dobre ciasto to klucz do sukcesu nie tylko w przyrządzaniu naleśników. Sprawdź także nasz przepis na ciasto na pizzę.

Zobacz inne tematy kulinarne na Stronie Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

miejsce #1

Philips

PHILIPS HR7310/00

631,00 zł299,00 zł-53%
miejsce #2

Esperanza

ESPERANZA EKM024

320,00 zł199,00 zł-38%
miejsce #3

Bosch

Bosch MUM5 z wbudowaną wagą MUM5XW40

1 759,00 zł1 686,00 zł
miejsce #4

Tefal

TEFAL BL435831

179,00 zł
miejsce #5

Tefal

Tefal Perfectmix+ BL811D38

315,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Największa od dziesięcioleci susza we Francji

Materiał oryginalny: Jak zrobić naleśniki i z czym je podawać? Idealny przepis na ciasto, nie tylko na Dzień Naleśnika - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie