Projekt Kielecka Manufaktura Chleba opiera się na wypiekaniu chleba, wyrobów ciastkarskich według starych receptur, w których nie ma ani grama polepszaczy czy innych chemicznych, niezdrowych dodatków. Pieczywo takie ręcznie wyrabia się w Piekarni numer 3 Powszechnej Spółdzielni Spożywców Społem przy ulicy Głowackiego w Kielcach i obecnie tam jest ono dostępne. Dostarczane jest również do sklepu Mieszko - największego i najnowocześniejszego sklepu Społem. W perspektywie kupić je będzie można we wszystkich większych sklepach pod szyldem kieleckiego Społem.
- To jest oferta limitowana, a więc z założenia dedykowana prawdziwym smakoszom i koneserom chleba, a takich w Kielcach nie brakuje. Nasze wyroby cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem. Codziennie zaopatruje się u nas ogromna rzesza ludzi, którzy szukają zdrowego pieczywa. Produkty mają niepowtarzalny smak, zapach i wartość odżywczą. W miarę rozwoju projektu Manufaktury, limitowane rodzaje pieczywa będą w specjalnych regałach znajdować w naszych większych sklepach. Obecnie Piekarnia przy Głowackiego z niewielkim udziałem maszyn wypieka w miesiącu kilkanaście ton pieczywa, ale jeśli projekt spotka się dużym zainteresowaniem, uruchomimy dodatkową produkcję. Klient bardziej wymagający poszukuje takiej oferty – mówi wiceprezes Karol Jędrzejewski.
Jakie rarytasy kupić można w społemowskiej Piekarni przy Głowackiego oraz w sklepie Mieszko na rogu ulic Zagnańskiej i Jesionowej? Wśród wielu piekarniczych ciekawostek jest na przykład: chleb z ziemniakami, sitkowy, farmerski, francuski czy chłopski, strucla turecka, bułka wiejska.
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?