Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Drugi dzień Jarmarku Wielkanocnego na Placu Artystów w Kielcach. Gwiazdą Kevin Aiston z "Europa da się lubić"! Zobacz zdjęcia

Anna Gwóźdź
Anna Gwóźdź
Wideo
od 16 lat
W Kielcach trwa drugi dzień Wielkanocnego Jarmarku. W niedzielę, 2 kwietnia gościem wydarzenia był Brytyjczyk i strażak znany z programu "Europa da się lubić" - Kevin Aiston. Tego dnia gotował dla kielczan wielkanocne specjały, bo może niewiele osób wie, że ma wykształcenie gastronomiczne i od kilku lat zajmuje się w Polsce kulinariami. Jarmarczne stoiska oferowały za to różne regionalne rękodzieła wielkanocne oraz oryginalne przysmaki. Zobacz zdjęcia w galerii.

Jarmark Wielkanocny w niedzielę, 2 kwietnia w Kielcach

Niedziela Palmowa była dniem deszczowym, ale nie zniechęciło to kielczan, by wybrać się na Wielkanocny Jarmark, który rozłożony był na ulicy Sienkiewicza i Placu Artystów.

Odbywały się tu konkursy, warsztaty, a najmłodsi podziwiali urocze zwierzęta. Na straganach mogliśmy zakupić smakołyki z regionu i wielkanocne rękodzieło. Tematyczne warsztaty dotyczyły między innymi nauki, jak zrobić papierowe ozdoby na święta oraz własnoręczną pocztówkę wyciskaną na profesjonalnej prasie graficznej. Biuro Wystaw Artystycznych prowadziło zajęcia poświęcone odbijaniu kart świątecznych w technice linorytu na prasie drukarskiej. Młodzi kielczanie oraz obywatele Ukrainy wzięli udział w konkursie z wiedzy o naszym mieście.

Kevin Aiston z programu "Europa da się lubić" gotował dla kielczan!

Gościem specjalnym był gwiazdor programu emitowanego na TVP2. Jako, że ma kulinarne wykształcenie postanowił przygotować dla nas wielkanocne specjały z domieszką brytyjskiego smaku. Każdy mógł ich spróbować.

Kim jest Aiston?

Wiele osób w Polsce kojarzy go z telewizji z popularnego programu „Europa da się lubić!”. Okazuje się jednak, że Kevin Aiston od lat związany jest z branżą gastronomiczną. Ma nawet na to papiery. Jest absolwentem Catering College w Londynie, który ukończył w 1989 roku. To także członek Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Member of the World Association of Chefs Socieites oraz członek stowarzyszenia „Lubelscy Kucharze Dzieciom”.

Kevin Aiston jest autorem książki na temat kuchni brytyjskiej "Kevin sam w kuchni – Nie tylko fish & chips", a także współautorem dwóch książek kucharskich: "Europa w kuchni" oraz "Ugryźć świat". Można go też spotkać na pokazach kulinarnych oraz jako gościa gotującego w programach śniadaniowych. Aktualnie jest właścicielem i szefem kuchni restauracji Kuchnia Kevina w Mielcu. W menu łączy potrawy kuchni polskiej, brytyjskiej i amerykańskiej. Choć jak sam podkreśla - dla niego jedzenie może być tylko dobre lub złe - i nie ma narodowości.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kielce.naszemiasto.pl Nasze Miasto