MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Diecezjalno-powiatowe-gminne święto plonów w Żywcu [ZDJĘCIA]

JM, STAROSTWO POWIATOWE W ŻYWCU
W amfiteatrze Pod Grojcem w Żywcu odbyły się dożynki diecezjalno – powiatowo – gminne, podczas których gospodarze terenu całej diecezji podziękowali Bogu za szczęśliwie zakończone żniwa i zebrane plony.

Dożynki to największe święto ludowe, połączone z obrzędami dziękczynnymi za ukończenie żniw i prac rolnych, będące uhonorowaniem całorocznego trudu rolników.

Rozpoczynając uroczystość Burmistrz Miasta Żywca w imieniu własnym oraz Starosty Żywieckiego Andrzeja Kalaty, przywitał wszystkich uczestników przybyłych na wspólne świętowanie, a wśród nich przedstawicieli władz samorządowych, duchowieństwa, służb mundurowych, kół gospodyń wiejskich, rolników i licznych organizacji z terenu diecezji.

Następnie zgodnie z wieloletnią tradycją tegoroczne święto plonów rozpoczęło się mszą świętą dziękczynną za tegoroczne zbiory, odprawioną przez Jego Ekscelencję księdza Biskupa Seniora Tadeusza Rakoczego oraz biskupa Romana Pindla - ordynariusza diecezji bielsko – żywieckiej, który w swojej homilii dziękując rolnikom, podkreślił ich trudną i odpowiedzialną pracę. To dzięki niej możemy się cieszyć powszednim darem jakim jest chleb, a możliwość podzielenia się nim z drugim człowiekiem przynosi podwójną radość. Po zakończeniu mszy świętej, której oprawę artystyczną zapewniła Miejska Orkiestra Dęta Miasta Żywca oraz Zespół Regionalny „MAGURZANIE” z Łodygowic, tradycyjny bochen chleba upieczony z tegorocznych zbóż starostowie dożynek Państwo Bożena i Witold Kaniowie przekazali na ręce gospodarzy Starosty Żywieckiego i Burmistrza Miasta Żywca. Kolejnym punktem uroczystości był występ zespołu „MAGURZANIE” z Łodygowic. Podczas części wieńcowej Starosta Żywiecki w swoim krótkim wystąpieniu z ogromnym szacunkiem odniósł się do niełatwej pracy rolnika, a następnie wspólnie z burmistrzem wręczyli nagrody w konkursie wieńców dożynkowych:

W kategorii „Wieńce płaskie":

I miejsce dla: KGW w Przyborowie
II miejsce dla: KGW w Przyłękowie
III miejsce dla: KGW w Świnnej
Wyróżnienie dla: KGW w Korbielowie, KGW w Pewli Małej i KGW w Soblówce
W kategorii -„Kopki":

I miejsce dla: KGW w Brzuśniku
II miejsce dla: KGW w Łękach
III miejsce dla: KGW w Soli
Wyróżnienie dla: KGW w Rycerce Dolnej, KGW w Ślemieniu i KGW w Okrajniku
W kategorii -„Kompozycje":

I miejsce dla: KGW w Witkowicach
II miejsce dla: KGW w Złatnej
III miejsce dla: KGW w Słotwinie, KG w Żywcu
Wyróżnienie dla: KGW w Koconiu
Podczas uroczystości dożynkowych wręczono statuetki oraz Akty Nadania Tytułu „Zasłużony dla Powiatu Żywieckiego”. W tym roku tytuł otrzymał pochodzący z Gilowic emerytowany ordynariusz diecezji bielsko-żywieckiej bp Tadeusz Rakoczy oraz zespół Golec uOrkiestra. Duchownemu przyznano wyróżnienie w kategorii indywidualnej, a znanym bliźniakom z Milówki, Pawłowi i Łukaszowi – za upowszechnianie lokalnej muzyki i działania na rzecz edukacji muzycznej miejscowej młodzieży.

Następnie Przewodniczący Rady Powiatu – Roman Rokita oraz Starosta Żywiecki – Andrzej Kalata wręczyli Nagrody Starosty Żywieckiego w Dziedzinie Kultury. Nagroda ta przyznawana jest za szczególne osiągnięcia w dziedzinie twórczości artystycznej, upowszechniania i ochrony dziedzictwa kulturowego regionu. W tym roku Kapituła przyznała następujące nagrody:

W kategorii Twórca ludowy dla :

Mariana i Wiesławy Łoboz z Jeleśni

W kategorii Działacz, animator kultury dla:

Jana Ślęzaka z Rajczy

W kategorii Zespół, kapela dla :

Zespół Pieśni i Tańca „WIERCHY” z Milówki

Nagroda została wręczona Zespołowi podczas niedawno obchodzonego Jubileuszu 45 lecia istnienia.

Po zakończeniu części wieńcowej licznie zgromadzeni uczestnicy zostali zaproszeni na wspólny posiłek, podczas którego przygrywała Miejska Orkiestra Dęta.

W ramach uroczystości dożynkowych odbył się także Powiatowy Przegląd Potraw Regionalnych pn. „Próbowacka Jodła Beskidzkiego” w ramach którego jury przyznało następujące nagrody:

W kategorii zupy:

I miejsce:

KGW Cięcina za zupę grzybową
II miejsce:

KGW Przyłęków za zupę z kwaczków
W kategorii potrawy mięsne:

I miejsce:

KGW Rajcza Dolna za żeberka pieczone w kapuście
II miejsce:

KGW nr 2 Milówka za golonko gotowane z kapustą i marchewką
III miejsce:

KGW Łodygowice za „podgarle”
W kategorii napoje i nalewki:

I miejsce:

KGW Koszarawa za „Jarzębinówkę”
II miejsce:

KGW Wieprz za „Nalewkę tarninową”
III miejsce:

KGW Kocoń i Ślemień za „Smrekową nalewkę”
W kategorii ciasta:

I miejsce:

KGW Przyborów nr 1 za piernik
II miejsce:

KGW Czernichów Tresna za kołacz z borówkami
III miejsce:

KGW Rychwałd za sernik na razowym cieście
W kategorii potrawy na bazie miodu:

I miejsce:

KGW Kocierz za miodownik
W kategorii pozostałe potrawy:

I miejsce:

KGW Glinka za „pęcok z grzybami i kwackiem”
II miejsce:

KGW SPORYSZANKI za rogaliki
III miejsce:

KGW Lipowa za chleby
Impreza ta była doskonałą okazją do degustacji potraw regionalnych przygotowanych przez koła gospodyń wiejskich z terenu całego powiatu.

W ramach uroczystości dożynkowych odbywało się także Święto Miodu w ramach którego rozstrzygnięty został konkurs na Pasiekę Roku 2016. Konkurs podzielono na dwie kategorie – do 20 rodzin pszczelich oraz powyżej 20 rodzin pszczelich. Laureatami w obu kategoriach zostali:

Kategoria do 20 rodzin pszczelich:

I miejsce:

Gospodarstwo pasieczne – Barbara Brączek
II miejsce:

Gospodarstwo pasieczne – Eugeniusz Wojtas
Gospodarstwo pasieczne – Jan Żyrek
IV miejsce:

Gospodarstwo pasieczne – Zygmunt Michulec
V miejsce:

Gospodarstwo pasieczne – Grzegorz Misiarz
Kategoria powyżej 20 rodzin pszczelich następujące miejsca:

I miejsce:

Gospodarstwo pasieczne – Ryszard Piestrak
Gospodarstwo pasieczne – Tomasz Pawlus
III miejsce:

Gospodarstwo pasieczne – Piotr Mędrala
Dla uczestników uroczystości organizatorzy przewidzieli wiele atrakcji. Na scenie plenerowej zaprezentował się ponownie Zespół Regionalny „Magurzanie” z Łodygowic oraz Zespół „Grojcowianie” z Wieprza. Publiczność mogła obejrzeć także pokaz sztuk walki uczniów klasy wojskowej Zespołu Szkół Agrotechnicznych i Ogólnokształcących w Żywcu. Przewidziano także wiele atrakcji dla dzieci i nie tylko, m.in. panintball – strzelanie do tarczy, malowanie twarzy, zjeżdżalnie, plac zabaw i suchy basen, a także animacje na ludowo: dojenie sztucznej krowy, ubijanie masła na czas, rzut gumowcem w dal, słomiane zwierzątka.

Imprezę zakończył koncert zespołu „Baciary”, który wystąpił przed licznie zgromadzoną publicznością.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Seria pożarów Premier reaguje

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zywiec.naszemiasto.pl Nasze Miasto