Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Czym są hamantasze, czyli uszy Hamana? Mamy przepis na przysmak kuchni żydowskiej. Muzeum Polin w Warszawie zaprasza na wystawę

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Hamantasze to ciastka tradycyjnie przygotowywane na święto Purim. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć galerię zdjęć.
Hamantasze to ciastka tradycyjnie przygotowywane na święto Purim. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć galerię zdjęć. FomaA/easyfotostock/Eastnews
W piątek 11 marca w Muzeum Polin w Warszawie rozpoczyna się wystawa „Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna”. Rozmawialiśmy z Magdaleną Maślak, kuratorką wystawy o świętach Purim, Pesach oraz akcji „Hamantasze dla Ukrainy”.

Spis treści

Ideą wystawy „Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna” jest pokazanie żydowskiej tożsamości poprzez jedzenie. Muzeum Polin chce w ten sposób zachęcić do poszukiwania odpowiedzi na pytanie, czym właściwie jest kuchnia żydowska.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć galerię zdjęć

Wystawa w Muzeum Polin – hamantasze na święto Purim

Wśród wydarzeń, które będą towarzyszyć wystawie, są warsztaty kulinarne „Przysmaki święta Purim z Martą Bradshaw”. Wydarzenie będzie dostępne do obejrzenia online na Facebooku. W jego trakcie można upiec tradycyjne ciastka o nazwie hamantasze.

- Święto Purim opowiada o historii, która wydarzyła się podczas panowania Hamana, który chciał zgładzić naród żydowski. Dzięki interwencji królowej Estery to się nie udało. Na pamiątkę tego wydarzania podczas święta Purim piecze się trójkątne ciasteczka. Nazywają się hamantasze, czyli uszy Hamana – dodaje Magdalena Maślak (przepis udostępniamy na końcu artykułu).

W trakcie weekendu będzie można także nabyć tradycyjny wypiek w ramach akcji „Hamantasze dla Ukrainy”.

- Inicjatywa „Hamantasze dla Ukrainy” powstała w Berlinie. Nasza zaprzyjaźniona piekarka stwierdziła, że to święto upamiętnia zwycięstwo nad megalomanami, którzy chcieli zniszczyć innych ludzi. A współczesnym Hamanem jest Putin. W związku z czym powinniśmy wykorzystać to święto, aby przypomnieć historię biblijną oraz przeciwstawiać się takim działaniom. Dołączyliśmy do tej akcji. Również inne piekarnie sprzedają hamantasze, w tym czasie zbierając pieniądze na pomoc dla Ukrainy. My dołączamy się, a wraz z nami pięciu szefów kuchni (m.in. Aleksander Baron, Alessia di Donato i Sabina Francuz). Będą z nami 11 i 12 marca wypiekać hamantasze. Zapraszamy, aby odwiedzać nas w przestrzeni kulinarnej w Muzeum Polin, wziąć hamantasze i zostawić nam wsparcie finansowe, które przekażemy w całości Polskiej Akcji Humanitarnej na wsparcie Ukrainy – wyjaśnia nasza rozmówczyni.

Kuchnia żydowska – Pesach na talerzu

Kuchnia żydowska ma różne odsłony w zależności od obchodzonych dni świątecznych. Katolicy mogą zauważyć, że w czasie świąt wielkanocnych Żydzi świętują Pesach. W 2022 roku przypada 15 kwietnia. Czym charakteryzuje się kuchnia żydowska w tym szczególnym dniu?

- Pesach to wyjątkowe święto. Upamiętnia wyjście Żydów z Egiptu i ich wędrówkę przez pustynię. Symbolicznym produktem jest maca. W Polsce jest ona dosyć dobrze znana i dobrze się nam kojarzy z polskich sklepów. To przaśny, niezakwaszony chleb, który symbolizuje pośpiech, w którym Żydzi musieli opuszczać Egipt. Nie zdążyli wyrobić ciasta na chleb na zakwasie, który mógłby wyrosnąć. Zdążyli tylko zagnieść ciasto i je upiec. Dodatkowo w czasie Pesach nie można spożywać mąki, jedynym wyjątkiem jest maca. Należy cały dom wysprzątać ze wszystkich produktów mącznych. Nawet dokonuje się czasami publicznego spalenia chametu, czyli pozostałości mąki – opowiada Magdalena Maślak.

Akcesoria do pieczenia!

Materiały promocyjne partnera

Na wystawie w Muzeum Polin potrawy zobaczymy tylko na zdjęciach. Dlatego w ramach programu towarzyszącego organizatorzy zachęcają do wzięcia udziału w różnych wydarzeniach. Zaplanowali cykl warsztatów kulinarnych i kolacji szabatowych. Pierwsza najbliższa kolacja odbędzie się 29 kwietnia. Jej głównym wątkiem będzie święto Pesach, które odbywa się 15 kwietnia.

Kuchnia żydowska – zasady koszerności

W trakcie wystawy będą odniesienia do świąt Purim i Pesach. Ekspozycja rozpoczyna się od opowieści o zasadach koszerności, która jest bazą dla Żydów. Zwiedzający poznają produkty, które można spożywać lub nie, a także sposoby ich przyrządzania.

- To jest już prosta droga do opowiedzenia, jak w ramach kalendarza żydowskiego wypadają święta. A podczas tych świąt spożywa się bardzo konkretne potrawy, które mają głęboką symbolikę. W odniesieniu do różnych historii biblijnych – mówi Magdalena Maślak z Muzeum Polin.

Wśród osób wyróżnionych na wystawie w części opowiadającej o nowoczesności w XIX i XX wieku będzie Fania Lewando, która była pionierką łączenia kuchni wegetariańskiej i żydowskiej na przedwojennych ziemiach polskich. W trakcie wystawy będzie prezentowana też książka „Dietojarska kuchnia żydowska”, którą wydała w 1938 roku. Zachował się jej jedyny egzemplarz w języku jidysz. A niedawno odkryto oryginalny egzemplarz wydany po polsku, który również pokazywany będzie w Muzeum Polin.

Więcej szczegółów na temat programu wystawy można znaleźć na stronie Muzeum Polin.

Hamantasze - przepis na ciastka

Hamantasze
około 30 sztuk, czas przygotowania: 60 minut
czas pieczenia: 25 minut

Ciasto:

  • 280 g mąki pszennej typ 500
  • 170 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 130 g cukru
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • około 250 g konfitury śliwkowej
  • do nadzienia można użyć każdej innej ulubionej konfitury, masy makowej lub mielonych orzechów.

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej przez sitko do średniej miski, masło pokrój na drobne kawałki, dodaj do mąki.
  2. Dodaj pozostałe składniki ciasta i połącz. Zagniataj do momentu uzyskania jednolitej struktury. Uformuj z ciasta kulę. Przykryj folią i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
  3. Po tym czasie wyciągnij ciasto z lodówki, oprósz blat mąką i rozwałkuj ciasto do grubości ok. 3mm.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  5. Wytnij w cieście kółka, używając szklanki lub wykrawacza do ciastek. Na każdym kółku ułóż ok. 1/2 łyżeczki konfitury. Zawiń brzegi, tak aby zachodziły na siebie tworząc trójkąt z widocznym nadzieniem.
  6. Ułóż ciastka na papierze do pieczenia, włóż do nagrzanego piekarnika.
  7. Piecz około 25 minut, aż się lekko zarumienią.

Przepis od Sabiny Francuz, autorki bloga glodnekawalki.eu, udostępniony dzięki uprzejmości Muzeum Żydów Polskich Polin.

Kliknij w obrazek, aby zobaczyć galerię

Wystawa „Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna” w Muzeum Polin w Warszawie - bilety

Wystawa będzie czynna do 12 grudnia 2022. Bilety wstępu kosztują 20 zł (normalny), 15 zł (ulgowy).

Gdzie znajduje się Muzeum Polin w Warszawie?

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Przyrządzaj pyszne wypieki!

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Czym są hamantasze, czyli uszy Hamana? Mamy przepis na przysmak kuchni żydowskiej. Muzeum Polin w Warszawie zaprasza na wystawę - Strona Kuchni

Wróć na kielce.naszemiasto.pl Nasze Miasto