Pokazową winnicę w Ogrodzie Botanicznym w Kielcach zlokalizowano na południowym, nasłonecznionym zboczu na powierzchni około 300 metrów kwadratowych, przy Dziale Roślin Użytkowych. Posadzono ponad 70 sztuk sadzonek winorośli właściwej (Vitis vinifera). - Sadzonki zostały podarowane Ogrodowi Botanicznemu przez Sandomierskie Stowarzyszenie Winiarzy. Były to odmiany: Jutrzenka, Solaris, Muscat Odeski, Regent oraz Leon Milot – mówi Katarzyna Socha, kierownik Ogrodu Botanicznego w Kielcach.
Wyjaśnia, że winnica posłuży głównie do celów edukacyjnych. - Na jej bazie będzie można pokazać prowadzenie winorośli, zabiegi pielęgnacyjne, którym powinny być poddawane rośliny w trakcie wzrostu, a także zbiory i przetwarzanie winogron. Jednakże na pierwsze zbiory trzeba będzie poczekać kilka lat.
Czy doczekamy się wina z winnicy Ogrodu Botanicznego? - Pierwsze owoce będą za około trzy lata i wtedy dopiero będziemy mogli taką produkcją się zająć. Teraz mamy czas aby do tego się przygotować – wyjaśnia Katarzyna Socha.
Podkreśla też zdrowotne walory winogron. - Winogrona chronią przed chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak nadciśnienie tętnicze czy nowotwory, są bowiem źródłem wielu witamin i składników mineralnych - mówi. Dodaje, że znajdują się w nich witaminy A, B i C oraz minerały takie jak fosfor, potas, wapń, magnez, jod czy żelazo. Zawarte w nich flawonoidy (czyli związki chemiczne spełniające funkcję barwników, przeciwutleniaczy czy naturalnych insektycydów oraz fungicydów), zlokalizowane zwłaszcza w skórce czy nasionach mają właściwości antynowotworowe.
Winogrona mają szerokie zastosowanie, wytwarza się z nich wino, kwas i ocet winny, rodzynki, olej z nasion winogron, soki, dżemy, galaretki. Mają również zastosowanie w kosmetyce.
Dziennik Zachodni / Wielki Piątek
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?