2/9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
CHAI LATTE...

CHAI LATTE

Chai Latte to wywodzący się z północnych Indii napar o właściwościach leczniczych. Korzenny smak złagodzony mlekiem roślinnym to coś, co powinno przypaść wam do gustu. Napój rozgrzewa organizm i pobudza układ odpornościowy. Zawarta w herbacie teina dostarczy energii, imbir zaopatrzy w antyoksydanty, cynamon poprawi metabolizm, miód zaś zadziała antybakteryjnie.

Składniki:

- 1-2 łyżeczki czarnej herbaty liściastej
- 1 szklanka wody
- 3/4 szklanki mleka roślinnego
- 4 plasterki imbiru
- 2 goździki ubite w moździerzu
- pół łyżeczki świeżo zmielonego kardamonu (lub w proszku)
- łyżeczka świeżo zmielonego cynamonu (lub w proszku)
- 1-2 łyżki miodu

Należy zagotować wodę z cynamonem, kardamonem, goździkami oraz imbirem i zostawić na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie dolewamy mleko roślinne i ponownie zagotowujemy. Następnie wsypujemy herbatę, zdejmujemy z ognia i zaparzamy przez 3 minuty. Na koniec przelewamy przez sito do kubeczka i słodzimy miodem. Gotowe!

Zobacz również

Polichromie Wyspiańskiego w bazylice św. Franciszka. Ukryty skarb Krakowa

Polichromie Wyspiańskiego w bazylice św. Franciszka. Ukryty skarb Krakowa

Dzień Ciasta. Ten piernik z przecierem jabłkowym Was zaskoczy! Prosty przepis

Dzień Ciasta. Ten piernik z przecierem jabłkowym Was zaskoczy! Prosty przepis

Polecamy

Beata Tyszkiewicz, 83-letnia dama polskiego kina potrzebuje stałej opieki

Beata Tyszkiewicz, 83-letnia dama polskiego kina potrzebuje stałej opieki

Miliony Polaków żyją w biedzie. Jesteśmy obojętni przez stres popandemiczny?

Miliony Polaków żyją w biedzie. Jesteśmy obojętni przez stres popandemiczny?

Przemoc ekonomiczna – jak sobie z nią radzić, skoro nie zostawia fizycznych śladów?

Przemoc ekonomiczna – jak sobie z nią radzić, skoro nie zostawia fizycznych śladów?

Dodaj ogłoszenie