Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

500 stopni - pizza neapolitańska. Nowa pizzeria już otwarta! W sercu Białegostoku można spróbować neapolitańskiej kuchni (ZDJĘCIA, WIDEO)

og/ska
Podróż w 60 sekund do Neapolu? To możliwe! W nowej białostockiej pizzeri
Podróż w 60 sekund do Neapolu? To możliwe! W nowej białostockiej pizzeri Anatol Chomicz/ska
Włoski piec, włoskie składniki, włoska receptura. Zachwyceni oryginalnym smakiem pizzy neapolitańskiej Andżelika i Grzegorz postanowili taką przyrządzać i serwować w Białymstoku. 29 kwietnia otworzyli pizzzerię o nazwie 500 stopni.

Dlaczego 500 stopni? W takiej temperaturze wypieka się pizza neapolitańska. Właściciele obiecują gościom pizzerii podróż w 60 sekund do Neapolu. Faktycznie, pizza w piecu przebywa tylko chwilę, by później znaleźć miejsce na talerzach gości i cieszyć oryginalnym smakiem. Na plackach znajdują się produkty, które do Białegostoku przyjechały prosto z Włoch!

500 stopni. Nowa pizzeria neapolitańska w Białymstoku tuż przed otwarciem [zdjęcia, wideo]

500 stopni. Nowa pizzeria neapolitańska w Białymstoku tuż pr...

- Byliśmy w Neapolu, ten smak nas zachwycił i zdecydowaliśmy się na otwarcie prawdziwej neapolitańskiej pizzerii w Białymstoku. A do tej pory w naszym mieście takiego takiego smaku jeszcze nie było - mówi Andżelika, która posiada certyfikat włoskiego pizzaiolo, współwłaścicielka lokalu.

Co ciekawe, specjalny piec dla białostockiej pizzerii powstał w małej rodzinnej firmie w Neapolu. To ręczna robota!

Prostota i przemyślane składniki
Co odróżnia neapolitanę, czyli tradycyjną włoską pizzę, od wyrobów pizzopodobnych? Prostota i uczciwość w doborze produktów.

Podstawową wersją jest Margherita, czyli pomidory i ser. Musi być wytwarzana z lokalnych składników. Tak więc dla przygotowania neapolitańskiej pizzy pizzaiolo sięgają tylko po najlepszej jakości pomidory i ser fior di latte, które jest robiony z mleka krów.
W wersji rozszerzonej dodają też m.in. szynkę parmeńską, ser pecorino, salame Piccante, ser provola, boczek Pancetta czy mięso Bresaola i oczywiście mozzarellę di Bufala.

Zobacz też: 500 stopni i pizza w 60 sekund! Nowa pizzeria. Kuchnia neapolitańska w centrum Białegostoku

Natomiast po wypieczeniu ranty pizzy powinny być pulchne, a środek cienki i wilgotny. Mogą się też zdarzyć ciemne przypieczone bąbelki na brzegach. Niech Was to nie zmyli! To nie oznacza, że pizza jest przypalona, tylko powietrze w tak wysokiej temperaturze uwolniło się z ciasta.

=Certyfikat jedyny w Białymstoku

W 2009 pizza "neapolitańska" została zastrzeżona przez Komisję Europejską jako wyrób tradycyjny. Pizzę o tej nazwie w całej Unii Europejskiej można wyrabiać tylko według ściśle określonej receptury.

Zobacz też: Nowe otwarcie cukierni Madeline przy ul. Grochowej. Wyjątkowe miejsce dla miłośników francuskich deserów i kawy [ZDJĘCIA, WIDEO]
By lokal mógł nazywać swoją pizze neapolitańską musi uzyskać certyfikat od Associazione Verace Pizza Napoletana (AVPN - Stowarzyszenia Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej).

Taki certyfikat zdobyła Andżelika, to ona zadba o smak i jajkość pizzy zgodnie z wiedzą, jaką zdobyła we włoskiej szkole. A pizzeria 500 stopni to jedyne miejsce na kulinarnej mapie Białegostoku, w którym można spróbować neapolitany.

Pizzeria 500 stopni przy ul. Nowy Świat w Białymstoku czynna jest od poniedziałku do czwartku w godz. 12-21, w piątki i soboty w godz. 12-24.

500 stopni w Białymstoku. Nowa pizzeria z kuchnią neapolitańską

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bialystok.naszemiasto.pl Nasze Miasto