Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

4. Dni Herbaty w województwie świętokrzyskim

Redakcja
Kilkanaście restauracji w Kielcach i Sandomierzu zaprasza na 4. Dni Herbaty.

„Zakręć się wokół herbaty”. Pod takim hasłem odbędą się w tym roku czwarte, ogólnopolskie Dni Herbaty organizowane pod patronatem Dilmah. Ich celem jest promocja kultury herbaty w Polsce, pokazanie jej bogactwa i różnorodności. Herbaciany festiwal rozpoczął się 1 października 2010 r. i potrwa cały miesiąc.

Program tegorocznej edycji Dni Herbaty realizowany będzie w całej Polsce - w restauracjach, kawiarniach i sklepach, na łamach prasy, w radiu i w Internecie. Będą to działania o bardzo szerokim zakresie i różnorodnym charakterze, wśród nich zarówno wydarzenia kulturalne, jak i programy o charakterze edukacyjnym, czy wreszcie promocje sprzedażowe w sklepach.

W województwie świętokrzyskim Dni Herbaty będą odbywały się w kilkunastu lokalach gastronomicznych w Kielcach i Sandomierzu. Informacje o lokalach uczestniczących w tegorocznej edycji Dni Herbaty, a także ich adresy można znaleźć na stronie www.klub.dilmah.pl.

W lokalach gastronomicznych Dni Herbaty realizowane będą w ramach trzech projektów:

Herbata w kolorze – projekt zakłada prezentację zróżnicowania czarnych cejlońskich herbat w zależności od regionu i wysokości ich upraw, a także poznanie profesjonalnych zasad degustacji herbaty. Propozycja szczególnie atrakcyjna dla wszystkich tych, którzy chcieliby spróbować swych sił w roli kipera herbaty.

Herbata z dodatkami – program popularyzujący niestandardowe połączenie herbat Dilmah z oryginalnymi składnikami tj. owoce, warzywa czy zioła, w napojach podawanych na ciepło z dodatkiem alkoholu i bez.

Herbata do smaku – projekt, w ramach którego poznać będzie można zasady tzw. food matchingu, czyli sztuki łączenia potraw z odpowiednim rodzajem herbaty w taki sposób, aby wzajemnie uzupełniały i podkreślały swe smaki.

Po raz czwarty zostanie również rozegrany konkurs Dilmah Tea Sommelier Competition, podczas którego o tytuł mistrza rywalizować będą najlepsi sommelierzy, barmani i kelnerzy z całej Polski. Zwycięzca zdobędzie szczególną nagrodę, jaką jest szkolenie kiperskie na Cejlonie.

W obiektywie

Fotograficznymi wydarzeniami tegorocznego festiwalu herbaty będą dwa projekty związane z fotografią: wystawa prezentująca unikalne portretowe zdjęcia autorstwa XIX wiecznej fotografki Julii Margaret Cameron, która ważną część swojego życia spędziła na Cejlonie oraz 4. Konkurs Fotograficzny rozgrywany tym razem w kategorii Portret. Konkurs wystartował 24 sierpnia br. i potrwa do końca Dni Herbaty, czyli do końca października. Do wygrania bardzo atrakcyjne nagrody - m.in. wyprawa fotograficzna na Cejlon, tablety Wacom, indywidualny kurs fotograficzny w Akademii Fotografii oraz profesjonalne akcesoria fotograficzne firmy Lowepro. Patronat nad wydarzeniem objęły portal fotopolis.pl oraz magazyny, National Geographic i Exklusiv.

Dla miłośników herbaty... i nie tylko

Z okazji Dni Herbaty wydany zostanie już po raz trzeci zdzierkowy kalendarz Dilmah 2011 pod redakcją Marka Przybylika. Autorami publikacji są same znakomitości: Marek Kondrat (wino), Jerzy Iwaszkiewicz (motoryzacja), Tomasz Tomaszewski (fotografia), Piotr Adamczewski (kulinaria), Włodzimierz Kalicki (historia), Stanisław Tym (humor) oraz Danuta Dejter (wiersze) i Anna Nastulanka (porady). Oprócz mini felietonów czytelnicy znajdą tu zabawne rysunki Henryka Sawki oraz mnóstwo historii herbacianych przygotowanych przez ekspertów Dilmah.

Poza tym podczas Dni Herbaty...

...promocyjne degustacje w sklepach, specjalna oferta sklepu internetowego www.sklep.dilmah.pl, herbaciane inserty w prasie oraz festiwalowa odsłona internetowego Klubu Miłośników Dobrej Herbaty, na którego facebookowych fanów czekać będzie wiele atrakcyjnych nagród i niespodzianek.
Szczegółowe informacje na temat Dni Herbaty będzie można znaleźć na stronie www.klub.dilmah.pl. Zgłoszenia zdjęć na konkurs fotograficzny należy składać na stronie www.dniherbaty.pl/konkurs.

***

Marka Dilmah

Założycielem marki Dilmah jest rodowity Cejlończyk od ponad 60 lat związany z produkcją herbaty – Merrill J. Fernando. Swoją rodzinną firmę, jedną z największych na świecie w przemyśle herbacianym, prowadzi razem z synami, Dilhanem i Malikiem, od których imion została utworzona nazwa marki. Dilmah jest firmą w pełni lankijską, co oznacza, że produkowana przez nią herbata pochodzi z miejscowych plantacji (w dużej części będących własnością Dilmah), przetwarzana jest w miejscowych fabrykach i na miejscu paczkowana. Proces produkcji odbywa się pod czujnym okiem założyciela Dilmah – jednego z najlepszych kiperów i znawców herbaty na świecie oraz „autora” wszystkich herbat Dilmah. Na każdej paczce herbaty Dilmah znajduje się zdjęcie i podpis Merrilla J. Fernando, co podkreśla jego osobiste zaangażowanie i stanowi gwarancję jakości.
Dilmah prowadzi działania na rynkach światowych kierując się zasadami etyki i propagując wśród przedsiębiorców postawę społecznej i ekologicznej odpowiedzialności.

od 7 lat
Wideo

Wyniki II tury wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kielce.naszemiasto.pl Nasze Miasto