12 z 13
Poprzednie
Następne
Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach
Salsefia
Zwane także owsianymi korzonkami warzywo wyglądem przypomina skorzonerę, choć jego korzeń jest grubszy i jaśniejszy. Smak salsefii jest także znacznie bardziej delikatny.
Właściwości
Salsefia bogata jest w potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez i miedź, zaś duża zawartość cukrów sprawia, że roślina jest dosyć kaloryczna. Warzywo jest doskonałe dla diabetyków oraz osób z problemami trawiennymi. Działa pozytywnie na układ nerwowy i chroni kości przed osteoporozą.
Wykorzystanie w kuchni
Salsefia doskonale sprawdzi się jako dodatek do potraw mięsnych, zupy i gulaszów. Młode pędy można przygotować tak jak szparagi, zaś liście mogą posłużyć do sporządzenia sałatki. Sam korzeń można zapiec, udusić, ugotować lub usmażyć.